Sophie Fleur Jongebloed
Sophie Fleur Jongebloed Inspiratie 22 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Weekmenu: 7 x Hollands, van zuurvlees tot boerenkoolpesto

Elke week bedenken wat er gegeten moet worden, kan nog wel ‘s een hele opgave zijn. Om ervoor te zorgen dat je niet wekelijks dezelfde gerechten op tafel zet, inspireren wij je graag met handige weekmenu’s. Deze week scheppen we een portie nostalgie op: 7 x Hollandse pot.

Dus pak je stamper erbij en struin de markt af op zoek naar knapperige bladgroenten. Raapstelen, daslook, andijvie: het is het seizoen voor groen!

Meer inspiratie nodig? Bekijk alle weekmenu’s!

Maandag

Van mijn moeder heb ik geleerd dat er altijd een scheutje azijn door de andijviestamp moet, zo’n lekker zuurtje dat de boel bij elkaar trekt. En fieuw: meesterchef Robert Kranenborg is het met haar eens. Hij gaat een stapje verder en maakt een vinaigrette om de toch wat flauwe aardappels mee op te peppen. Superslim én heel lekker.

Deze stamppot is perfect voor meatless monday omdat er geen spekjes aan te pas komen. In plaats daarvan serveert Kranenborg er knolgroenten bij, maar voel je vrij om er een ander knappertje bij te eten.

Andijvie stamppot

> Naar recept: Vegetarische andijviestamppot van meesterchef Robert Kranenborg

Dinsdag

Is dit ook Hollandse pot? Wij vinden van wel. De Indonesische keuken is zo sterk verweven met de Nederlandse eetcultuur dat een boerenkoolcurry prima in dit lijstje past. Curry mogen we overigens niet zeggen van Vanja: ‘Gulai zou je kunnen vertalen met ‘curry’, hoewel dat woord te pas en te onpas gebruikt wordt om een sauzig Aziatisch gerecht te duiden. Deze gulai, dan wel curry, eet je in Indonesië met cassaveblad en dat heeft wel iets weg van boerenkool. Ik gebruik ook de steel van de boerenkool, die heeft een lekkere bite.’

sajur boerenkool
Bron: Insane

> Naar recept: Gulai boerenkool met knapperige tempehcrumble

Woensdag

Om de week te breken: Limburgs zuurvlees met patat, of gebakken aardappeltjes voor een gezondere versie. Limburgs zuurvlees, ofwel zoervleisj, is een op en top winters gerecht. Maar met frisse bladgroenten en een lekkere pickle smaakt het ook fantastisch in de vroege lente! Je zou het zelfs op een bao kunnen eten. Of is dat té fusion?

limburgs zuurvlees
Bron: Culy.nl

> Naar recept: Limburgs zuurvlees

Donderdag

Zachte Italiaanse deegkussentjes met opgedraaide boerenkool, die lekker hartig smaakt dankzij de Parmezaanse kaas. Een fijne versmelting van twee heerlijke keukens! Wist je dat buffelmozzarella ook gewoon in Groningen wordt gemaakt?

Gebakken spruitjes met gnocchi
Bron: De Nieuwe Winterkeuken

> Naar recept: Gebakken spruitjes & gnocchi met boerenkoolpesto

Vrijdag

Verslavend lekkere aardappel-spitskoolkoekjes, op smaak gebrachte gehaktballetjes en een eenvoudig roomsausje van peterselie: wát was er ook alweer mis met een AGV’tje? Juist ja, helemaal niets. Wil je een extra lekkere bal? Maak dan deze gehaktballen van Johannes van Dam.

gehaktballetjes met aardappel-spitskoolkoekjes
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Makkelijke aardappel-spitskoolkoekjes met gehaktballen en peterselieroom

Zaterdag

Easy en snel is wat we willen op zaterdag. Met dit recept geven we onze eigen twist aan een klassiek broodje haring. Sterker nog: we maken er meteen een broodje haring deluxe van. Het resultaat is namelijk een royaal broodje met gerookte mayo, appel, radijs, aardappelschijfjes, haring, bosui en gefrituurde uitjes. Zoooo lekker.

broodje haring deluxe
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: broodje haring deluxe met gerookte mayo en aardappel

Zondag

Oh moeilijk: sluiten we de week af met hutspot met zoete aardappel en chorizo, of toch deze nieuwe aardappeltjes met zelfgemaakte spinazie à la crème van Nigel Slater?

Nigel over dit recept: “Nog een recept voor geroosterde aardappels, met felgroene spinazie à la crème. Nieuwe aardappeltjes krijgen van het roosteren een zachte textuur, als gnocchiballetjes. Als je ze diep insnijdt, zoals een toastrekje, dan worden ze ook lekker krokant.” Eigenlijk zijn het dus net hasselbacks. Dit recept is ook heerlijk met postelein of raapstelen.

Geroosterde nieuwe aardappeltjes en spinazie a la creme
Bron: Jonathan Lovekin

> Naar recept: Geroosterde nieuwe aardappeltjes & spinazie à la crème van Nigel Slater

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.