Culy
Culy Diner 17 jan 2016

Zo maak je thuis Limburgs zuurvlees (zoervleisj)

Elke Limburger kent het, en iedereen die het (nog) niet kent, moet absoluut blijven lezen. Limburgs zuurvlees, ofwel zoervleisj, is een op en top winters gerecht vol smaak. Dit recept, dat heel goed thuis te maken is, kregen we van een vaste Culy-lezer.

Het vlees

Begin met een ruime kilo mooi dooraderde sukade ofwel een ruime kilo riblappen. Sukade blijft wat vaster, de riblappen vallen iets meer uit elkaar.

Tip: wil je een keer wat anders, gebruik dan konijnenbouten of reerug. Of, écht traditioneel: paardenvlees!

zoervleisj zuurvlees
Bron: Flickr

Een dag van tevoren

Snij het vlees in flinke brokken (ongeveer formaat van een stuk zeep), het vlees krimpt bij het stoven meestal.

Marineer de stukken vlees een nachtje in een mengsel van 50 procent water en 50 procent natuurazijn met 10 laurierbladeren, 10 kruidnagelen, 10 jeneverbessen en 3 in halve ringen gesneden uien. Zorg dat het vlees “onder” staat.

De volgende dag

Haal het vlees de volgende dag samen met de uien uit de marinade. Vis ook de laurierblaadjes eruit, de kruidnagels en jeneverbessen gooi je weg. Bewaar wel het marinadevocht.

Braad het vlees aan in een grote braadpan met roomboter. Doe daarna de laurierblaadjes en de uien erbij.

Voeg vervolgens een beetje van het marinadevocht toe (niet alles), plus de appel/perenstroop, bruine basterdsuiker, speculaaskruiden en de verkruimelde ontbijtkoek.

Laat ruim een uur op laag vuur zachtjes stoven (of zet het ongeveer 8 uur op 80 graden met deksel op de pan in de oven). Bind de saus indien nodig met wat extra ontbijtkoek. Proef, en breng eventueel op smaak met een beetje zout en peper en voeg desgewenst nog wat suiker toe.

Limburgs zuurvlees (zoervleisj)

Serveertip

Serveren met friet of aardappelkroketten, spruiten met spekjes, of rode kool. En natuurlijk wat lekkers te drinken: een glas stevige rode wijn, een goed abdijbier ofwel een glas port.

Tip voor het abdijbier: probeer het bijzondere bier van Rolduc. Het wordt sinds een paar jaar gebrouwen naar een hervonden recept.

Abdijbier Rolduc
Reageer op artikel:
Zo maak je thuis Limburgs zuurvlees (zoervleisj)
Sluiten