Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 2 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Gulai boerenkool met knapperige tempehcrumble

Best gezond is goed genoeg. Dat is het credo waar de geweldige Vanja van der Leeden haar nieuwste kookboek omheen heeft bedacht. Want niet maniakaal, maar op een bewuste, gebalanceerde manier voedingskeuzes maken: dát is de sleutel tot een gezonde levensstijl. Een visie waar wij ons bij Culy helemaal in kunnen vinden, overigens. Haar recepten als deze gulai boerenkool (boerenkoolcurry) met knapperige tempehcrumble omarmen dit helemaal.

Vanja: “Gulai zou je kunnen vertalen met ‘curry’, hoewel dat woord te pas en te onpas gebruikt wordt om een sauzig Aziatisch gerecht te duiden. Deze gulai, dan wel curry, eet je in Indonesië met cassaveblad en dat heeft wel iets weg van boerenkool. Ik gebruik ook de steel van de boerenkool, die heeft een lekkere bite.

Voor hele boerenkool moet je wel naar een groenteboer of yuppensupermarkt met houten schappen. Gebruik je liever die shredded shit van de supermarkt, ben je wel eerder klaar. Kun je nadenken over die ongebruikte boerenkoolstelen die ergens liggen te verpieteren, terwijl je deze curry naar binnen slurpt.”

sajur boerenkool
Bron: Insane

Gulai boerenkool met knapperige tempehcrumble

Was de geelwortel. Doe met de gember, sjalotten, knoflook, lombokpepers en witte miso in een hoge maatbeker. Voeg een scheutje water toe en maal met de staafmixer tot een pap.

Verhit een ruime pan. Voeg 2 eetlepels neutrale olie toe en roerbak de bumbu op middelmatig vuur tot het water is verdampt, een minuut of 7 tot 8. Voeg dan de laos, de salambladeren, de limoenblaadjes en het citroengras toe. Blus af met kokosmelk en groentebouillon.

Snijd de stelen los van het blad van de boerenkool en hak fijn. Snijd de bladeren grof. Kook eerst de stelen 5 minuten in de kokosbouillon en voeg dan het blad toe. Laat op zacht vuur zo’n 15 minuten afgedekt pruttelen.

Maak intussen de tempeh. Breek het blok met je handen in stukken, en vervolgens in kleinere kruimels. Verhit een ruime koekenpan met de resterende 3 eetlepels olie. Bak de tempeh op hoog vuur, onder af en toe schudden van de pan, in 5 minuten aan alle kanten goed bruin. Hak de amandelen grof en voeg ze op het laatst toe aan de pan.

Meng intussen in een kom de sambal met de kecap. Rasp met een fijne rasp de knoflook boven de kom. Snijd de limoenblaadjes zeer fijn en voeg toe aan de kom. Roer alles door elkaar. Giet bij de tempeh in de pan, roer nog even om en zet het vuur uit.

Eet de gulai met geurige jasmijnrijst en serveer met de tempehcrumble.

Tip

Verwerk de resterende tempeh in een salade met sperziebonen of voeg toe aan een roerbakschotel.

Insane

> Insane van Vanja van der Leeden (Nijgh & Van Ditmar) is (online) te koop voor € 34,99

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.