Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 31 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Geroosterde nieuwe aardappeltjes & spinazie à la crème van Nigel Slater

Als er íémand is die mooi over eten kan schrijven dan is het de Britse Nigel Slater wel. Dat doet hij dan ook weer volop in zijn nieuwe vuistdikke kookboek, Keukenkronieken. In het boek zijn 200 (!) van zijn ultieme recepten verzameld, die in huize Slater regelmatig op tafel komen. Met deze geroosterde nieuwe aardappeltjes & spinazie à la crème van Nigel luiden we de lente in.

Wie gek is op geroosterde aardappels (en laten we wel wezen: wie is dat nou níét?!) kan zijn geluk op met Keukenkronieken. Daarin geeft Nigel Slater niet alleen zijn recept voor de allerlekkerste geroosterde aardappels (en biecht hij op dat hij ze gerust koud uit de koelkast jat en opeet), maar ook diverse recepten waar die piepers fantastisch tot hun recht komen. Zoals dit recept voor geroosterde nieuwe aardappeltjes mét zelfgemaakte spinazie à la crème. À la Nigel dus.

Nigel over dit recept: “Nog een recept voor geroosterde aardappels, met felgroene spinazie à la crème. Nieuwe aardappeltjes krijgen van het roosteren een zachte textuur, als gnocchiballetjes. Als je ze diep insnijdt, zoals een toastrekje, dan worden ze ook lekker krokant.”

5 essentiële kooktips van Nigel Slater

Geroosterde nieuwe aardappeltjes met spinazie a la creme
Bron: Jonathan Lovekin

Geroosterde nieuwe aardappeltjes, spinazie à la crème

Verhit de oven tot 200 °C. Was de aardappels, leg ze plat op een snijplank en snijd ze met een mes om de 5 mm in, maar zorg dat het mes niet helemaal tot aan de snijplank gaat. Schep de aardappels om met de olijfolie en maak dat die ook tussen de sneeën komt. Leg de aardappels in een enkele laag in een braadslee. Rooster ze 45 minuten tot ze goudbruin en zacht zijn. (Ik keer ze halverwege.)

Was de spinazie, leg de blaadjes met het aanhangende water in een grote pan, leg er een goed sluitend deksel op en zet de pan op halfhoog vuur tot de blaadjes slinken en felgroen worden. Stort ze in een vergiet, spoel ze af met koud stromend water en knijp er met je handen zoveel mogelijk water uit. Hak de spinazieblaadjes grof, doe ze terug in de lege pan, voeg de slagroom, parmezaan en zout en peper toe. Verwarm zachtjes.

Pel de knoflooktenen en snijd ze in plakjes. Laat de boter in een ondiepe pan smelten, voeg de knoflookplakjes toe en bak ze goudbruin en licht krokant. Neem de pan van het vuur. Rooster het amandelschaafsel in een koekenpan tot het nootachtig ruikt en het lichtbruin is. Schep de spinaziesaus op de borden en voeg de geroosterde aardappeltjes, amandelen en krokante knoflook toe. Strooi er als je wilt wat erwtenscheuten over.

Keukenkronieken van Nigel Slater

Keukenkronieken van Nigel Slater (Fontaine Uitgevers) is nú te koop voor € 34,99

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.