Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 18 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Wat is het verschil tussen komijnzaad en karwijzaad?

Bij Culy ontrafelen we met liefde culinaire mysteries, zo ook het verschil tussen komijnzaad en karwijzaad. Want hoewel die twee sterk op elkaar lijken – zowel qua uiterlijk als qua smaak – zijn er uiteraard ook weer duidelijke verschillen.

Vind je het nú al verwarrend? Het wordt er niet gemakkelijker op als je weet dat karwijzaad ook wel eens wilde komijn wordt genoemd. Dat geeft al een beetje prijs dat de zaadjes afkomstig zijn van dezelfde familie. Maar laat je niet misleiden door de termen, wij houden hier voor het overzicht gewoon komijnzaad en karwijzaad aan.

Komijnzaad en karwijzaad: de verschillen

Komijnzaad

Vorm: langere, rechtere zaadjes

Smaak: milder, nootachtig, zoetig, kruidig en warm

Komijnzaad toepassen in de keuken:

In Nederland zijn we dol op komijnekaas, maar in India gooien ze het juist door de curry of dhal. In Spanje gebruiken ze het in chorizo en soms in paella, terwijl ze in Griekenland en Turkije juist pittige gerechten als cilbir ermee opfleuren.

Het is ook vaak een vast ingrediënt in Noord-Afrikaanse tajines, net als dat de Mexicanen het in hun chili’s doen.

Ook hummus fleurt enorm op van een beetje gemalen komijn, net als dukkah. En een simpele soep met bijvoorbeeld courgette kan ook wel wat gebruiken. Wij meenden de warme tonen ervan bijvoorbeeld te herkennen in Joris Bijdendijks gazpacho met ricotta.

Groene gazpacho met ricotta en radijs
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Karwijzaad

Vorm: rondere, gebogen zaadjes

Smaak: scherper, anijsachtig, kruidig en warm

Karwijzaad toepassen in de keuken: 

In Duitsland kom je het ontzettend veel tegen op broden. Ook de daar zo geliefde pretzels (Brezel in het Duits) worden verkocht met een dikke laag karwijzaad erop, als waren het sesamzaadjes of pompoenpitten.

Maar karwijzaad is ook heel lekker bij kool (door de coleslaw bijvoorbeeld, of bij rode kool in bier), in soepen (van groentesoep tot bietensoep), maar ook bij vlees. Lamsvlees of varkensvlees vooral, maar een paar gegrilde kippenbouten met karwij zijn ook heel lekker.

Hoe haal je het meeste uit je specerijen?

Het is bovendien te gek in een Indiase curry, door de bombay aardappeltjes of een shakshuka. Of verwerk het in een quiche: karwij en kaas gaan goed samen.

En probeer het ook eens in combinatie met sinaasappel. Zo geef je een bijzondere twist aan zelfgebakken koekjes of cake.

Rode kool koken met bier
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Conclusie? Komijnzaad en karwijzaad liggen dan misschien niet vér uit elkaar, maar echte foodies zullen ze makkelijk van elkaar weten te onderscheiden.

Meer over specerijen?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.