Quatre épices: waarom je deze Franse specerijenmix móét hebben

Speculaaskruiden, chai, pumpkin spice: wij houden wel van kruidige smaken. In dat kader moet je beslist eens kennismaken met quatre épices. Deze beroemde Franse specerijenmix is geliefd over de hele wereld. Wij vertellen je waarom.

Je had het misschien al geraden, quatre épices is Frans voor vierkruidenpoeder. Wellicht ben je het tegengekomen in een Franse supermarkt, op vakantie. En niet alleen in Frankrijk, maar over de hele wereld zijn deze kruiden bijna onmisbaar in de keuken. Je ziet het bijvoorbeeld ook veel terugkomen in Amerikaanse recepten en gerechten uit het Midden-Oosten.

Fan van épices? Dan vind je dit misschien ook interessant: Pain d’épices: alles over deze Franse kruidkoek

Vier kruiden?

Wie weleens Aziatisch heeft gekookt, is waarschijnlijk bekend met Chinees vijfkruidenpoeder. Nou, die heeft dus een Frans zusje!

Quatre épices bevat gember, zwarte (of witte) peper, nootmuskaat en kruidnagel. Sommige versies bevatten kaneel in plaats van gember. Nu snap je vast wel dat quatre épices (al helemaal tijdens de feestdagen) echt een basic need is als je graag in de keuken staat.

In Nederland zijn we vooral bekend met speculaaskruiden, maar die zijn niet helemaal hetzelfde. In speculaaskruiden zit namelijk ook nog kardemom en anijszaad. Quatre épices is dus echt iets anders, de Fransen zijn er gek op. Let maar eens op als je in Frankrijk bent: om quatre épices kun je niet heen.

Connaissez-vous le mélange quatre-épices ? – Le quatre-épices est un des plus anciens mélanges de la cuisine française, voire européenne et un des plus voluptueux que l’on connaisse – nous en avons trouvé une trace dans un dictionnaire de 1680 ! – Il est à la fois chaleureux et rond, sucré et piquant. Le mordant du poivre noir relève la noix de muscade, le parfum du clou de girofle suscite la gourmandise et la cannelle enveloppe l’ensemble d’une douceur sucrée. – Ce mélange est l’assaisonnement parfait pour tout ce qui rôtit au four : viandes et bien sûr légumes racines et fruits. Côté dessert, on l’utilise pour faire le pain d’épices et il peut facilement remplacer le mélange pain d’épices dans tous les desserts. Il fait merveille dans les cakes, les compotes et les confitures. – Désormais disponible sur notre site www.shira.fr – Mélange réalisé par nos soins dans notre atelier parisien – toujours en petites quantités pour vous garantir la meilleure fraîcheur possible ! – ? @mickaelbandassak – – #quatreepices #melangedepices #epices #epicesbio #organicspices #spices #melangefrancais #epices_shira #collegeculinairedefrance #producteurartisandequalite #instafood #instaspice #cannelle #girofle #poivre #muscade #noixdemuscade #cloudegirofle

187 Likes, 15 Comments – Épices Shira (@epices_shira) on Instagram: “Connaissez-vous le mélange quatre-épices ? – Le quatre-épices est un des plus anciens mélanges de…”

Koken met quatre épices

Quatre épices wordt niet alleen gebruikt voor zoete gerechten. Je kunt het namelijk in allerlei verschillende gerechten verwerken; ook in hartige. Denk aan stoofpot, gerechten met pompoen, of paté. En dat zijn nog maar een paar voorbeelden, want de opties zijn eindeloos.

En dan hebben we natuurlijk nog de zoete baksels! Het welbekende gingerbread kan het niet aan ontbreken, maar ook bij het bakken van appeltaart en speculaas (of kruidnoten!) is het razend populair.

Tip: het is ook ontzettend lekker door je warme chocolademelk of chai latte!

Niet gezien in Nederland?

Quatre épices is niet heel bekend in Nederland onder haar Franse naam. Wij kennen vooral de losse specerijen die in de mix zitten. Maar dit specerijenmengsel is echt iets dat je in je keuken wilt hebben, geloof ons.

Als je in Frankrijk bent kun je toeslaan, maar je kunt het ook online bestellen. En je kan het ook zelf maken! Bijvoorbeeld in deze video:

Meer specerijen:

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Quatre épices: waarom je deze Franse specerijenmix móét hebben
Sluiten