Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 19 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Specerijenmix baharat: wat is het en hoe maak je het zelf?

Het moge inmiddels wel duidelijk zijn dat we op de Culy-redactie fan zijn van de smaken van het Midden-Oosten: van fatayer tot kibbeh en van zhug tot za’atar. En toch hadden we nog nooit geschreven over baharat – terwijl dat toch een erg populaire specerijenmix is in de hele Arabische wereld. En een lekkere specerijenmix, vooral.

Of je het nu wilt gebruiken in tajines of in de marinade voor vlees, of liever door je hummus of falafel wilt strooien: met baharat kun je bijna alles een fijne oosterse smaak geven. En multifunctioneel, daar houden we van.

Wat is baharat?

Baharat is dus een Arabische specerijenmelange, met als basis onder andere paprikapoeder, komijn en kaneel. Het is één van de oudste Arabische mixen; ‘baharat’ betekent zelfs letterlijk ‘kruid’ of ‘specerij’ in het Arabisch. Het mengsel wordt veel gebruikt in allerlei landen in het Midden-Oosten, rond de Perzische Golf en zelfs in Noord-Afrika.

Baharat is een mix van verschillende specerijen, waarvan de verhouding – net als bij veel mixen het geval is – een beetje afhankelijk is van regio, familietradities en de eigen smaak. De hoofdingrediënten zijn bijna altijd paprikapoeder, zwarte peper en komijn, en daarnaast zitten er vaak nog kaneel, kruidnagel, koriander, kardemom en nootmuskaat in (jep, een heleboel kruiden die met een k beginnen).

De smaak is warm en ietwat zoet, zoals perfect past in de keuken van het Midden-Oosten.

Baharat wordt vooral gebruikt voor (gegrild) vlees en in mindere mate vis: je kunt een marinade maken van olijfolie, baharat en eventueel citroensap en daar het vlees mee insmeren. Vooral lams- en rundvlees zijn dan geschikt. Meer het werkt natuurlijk ook prima in tajines, couscous, soepen en sauzen! Of kruid er je groenten mee, zoals aubergine.

Zelf baharat maken

Baharat is tegenwoordig steeds beter verkrijgbaar; natuurlijk sowieso in oosterse winkels, maar ook in de reguliere supermarkt vind je baharat (van bijvoorbeeld Jonnie Boer). Maar ook zelf maken is heel makkelijk. Op internet zijn genoeg recepten te vinden, maar je kunt natuurlijk ook zelf experimenten met verhoudingen van de eerder genoemde specerijen. En houd je van lekker pittig? Dan kun je een beetje gember en cayennepeper aan het mengsel toevoegen.

Gebruik je ‘hele’ gedroogde specerijen als kardemompeulen en korianderzaad, dan kun je de kruiden het beste eerst even roosteren in een droge koekenpan en daarna fijnmalen met een vijzel. Heb je specerijen die al gemalen zijn, dan is het puur een kwestie van door elkaar roeren. Je kunt de mix daarna zeker een jaar bewaren.

Geloof ons: als je baharat eenmaal kent, dan wil je het óveral aan toevoegen. En wie zijn wij om je dan tegen te houden?

Meer lekkere specerijenmixen:

Baharat specerijen
Bron: Unsplash

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.