Redactie
Redactie Diner 21 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

Coleslaw: in de zomer én winter een heerlijk bijgerecht

Op de Culy redactie zijn we dol op homemade coleslaw. De combinatie van knapperige kool en een romige dressing is heerlijk als fris bijgerecht of bijvoorbeeld op een broodje pulled pork. En hoe vaak het ook in Amerika wordt gegeten, wist jij dat het van oorsprong een Nederlands gerecht is? 

Coleslaw is enorm populair in de Verenigde Staten. Toch is het van origine geen Amerikaans, maar een Nederlands gerecht. Het werd in de VS geïntroduceerd toen de Nederlanders New York stichtten.

In die tijd groeiden de Nederlandse kolonisten kolen in de buurt van de Hudson rivier. Van gesnipperde kool maakten ze een salade die we tot op de dag van vandaag ‘koolsla’ noemen. De term ‘coleslaw’ is dus een verbastering van onze eigen koolsla.

De basis van een coleslaw bestaat altijd uit fijngesneden witte kool en wortel met een dressing op basis van mayonaise of azijn. Maar er zijn ook variaties met rode of groene kool om de salade meer kleur te geven. Ook worden er vaak rozijntjes, stukjes appel of een uitje aan de salade toegevoegd.

Recept
Bovenaan op deze pagina vind je de ingrediëntenlijst voor een basis coleslaw. Doe de ingrediënten bij elkaar in een kom en je hebt al een lekker frisse koolsla. Maar, wil je iets meer uitpakken? Kijk dan hier voor een recept met onder andere groene kool en selderijzaad.

Je kan de receptuur natuurlijk altijd naar smaak aanvullen met een rood uitje, een handje rozijnen of stukjes appel. Favoriet is bij ons de combinatie van coleslaw met vers gebakken vlees, maar ook op een brood pulled pork is het onmisbaar.

Het mag wel iets spannender…
Door de jaren heen zijn er steeds meer lekkere variaties bedacht. Op Culy verscheen onlangs een heerlijk winterse coleslaw, met een combinatie van rode en witte kool, en spruitjes.

Ook wordt de kool in coleslaw nog wel eens – gedeeltelijk – vervangen door andere rauwe groenten. Zo behoudt de ‘slaw’ toch zijn crisp, maar kan je wel lekker variëren. Denk bijvoorbeeld aan venkel, bietjes of broccoli.

Hoe eet jij coleslaw het liefst? Laat het ons weten in een reactie. 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.