Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 2 feb 2021
Leestijd: 5 minuten

Geroosterde paprika’s met granaatappelmelasse en dukkah van Nigella

De zelfbenoemde goddelijke huisvrouw Nigella Lawson heeft een nieuw kookboek voor je klaarliggen, getiteld Koken, eten, leven. Het boek bevat niet alleen heerlijke recepten, maar is ook een genot om te lezen. Vanwege de fantastische schrijfstijl van Nigella en haar aanstekelijke enthousiasme over eten en koken. Zie bijvoorbeeld maar eens níét enthousiast te worden van deze geroosterde paprika’s met granaatappelmelasse en dukkah, à la Nigella.

De nieuwe Nigella

Volgens Yotam Ottolenghi is Nigella’s nieuwe boek Koken, eten, leven misschien wel het beste kookboek van het jaar.

Nu kwam Koken, eten, leven nog op de drempel van 2020 uit, maar ook in 2021 verlangen we gretig naar het comfort, het plezier en de heerlijke manier van schrijven waarmee Nigella ons altijd weer weet te behagen. We liggen – ook nu weer – aan haar culinaire voeten in adoratie.

Voor haar nieuwe boek Koken, eten, leven schreef ze weer fantastische verhalen op over koken en eten en geeft ze ons 100 nieuwe recepten ter inspiratie. Deze geroosterde paprika’s met granaatappelmelasse en dukkah bijvoorbeeld, waarmee je paprika’s omtovert tot een schaal met glanzende, versierde juweeltjes.

Nigella: “De combinatie is subliem: de paprika is zacht en zoet, de granaatappelmelasse vol smaak, geurig en zuur.”

Geroosterde paprika's
Bron: Koken, eten, leven van Nigella Lawson

Geroosterde paprika’s

1. Ik begin met de dressing (ik maak die vaak van tevoren zodat de knoflook langer kan trekken). Schenk de extra vergine olijfolie in een kleine pot (zoals een lege mosterdpot) en voeg de granaatappelmelasse en het zout toe. Kneus de knoflook met de platte kant van een mes en verwijder de schil. Doe de knoflook in de pot (de teen hoeft niet heel te zijn) en schud die flink.

2. Verwarm de oven voor op 220°C/hetelucht 200°C. Snijd de paprika’s doormidden en verwijder het steeltje en de zaadjes en zaadlijsten.

3. Leg de rode paprika’s met de snijkant onder op een grote bakplaat met rand (ik gebruik er een van 41 x 33 cm). Voeg de 2 eetlepels (30 ml) olijfolie toe, wentel de paprika’s erdoor en leg ze terug met de snijkant onder. Giet de 60 ml heet water (je kunt voor het gemak een espressokopje gebruiken) op de bakplaat, zo veel mogelijk in een hoekje zonder paprika. Zet de plaat direct in de oven en rooster de paprika’s circa 40 minuten; dan moeten ze heel zacht en hier en daar verschroeid zijn. Controleer ze wel na 30 minuten en als je denkt dat ze aanbakken, voeg dan nog wat water toe; de plaat is in dit stadium zo heet dat je koud water kunt gebruiken.

4. Staan de paprika’s in de oven, ga dan verder met de dukkah. Rooster de pistachenoten circa 3 minuten in een droge pan (zo groot dat ze er in één laag in passen) op matig vuur en schud de pan en roer regelmatig. Doe de noten in een ondiepe schaal om af te koelen.

5. Rooster het sesamzaad 2 minuten, opnieuw regelmatig roerend en de pan schuddend, en doe het in een tweede schaal of op een schotel om af te koelen. Omdat het sesamzaad heel in deze dukkah gaat, kun je het niet roosteren met de andere zaden. Rooster die, dus het koriander-, komijn– en venkelzaad, samen met de roze peperkorrels ook slechts een paar aromatische minuten, terwijl je bijna constant roert en de pan schudt. Doe deze zaden in een derde schaal om af te koelen.

6. Laat het sesamzaad apart staan, doe het zout bij de gemengde zaden en peperkorrels en maal ze grof; heb je geen specerijen- of koffiemolen en moet je niet denken aan een vijzel met stamper, dan is een bullet-blender (als je die hebt) prima, maar maal heel kort; dit moet geen poeder of pasta worden, maar een dun, pittig gruis. Doe dit over in een pot of kom.

7. Neem 1 eetlepel van de pistachenoten en hak ze grof met een mes of mezza-luna en doe ze bij het sesamzaad. Maal de rest op dezelfde manier als de specerijen. De pistachenoten zijn zacht, dus hoewel je moet proberen kleine stukjes te krijgen, krijg je onvermijdelijk ook wat poeder en dat is prima.

8. Doe alle pistachenoten en het geroosterde sesamzaad bij de gemalen specerijen in de pot of kom. Meng of schud alles goed door elkaar. Je hebt niet alle dukkah nodig voor de salade, maar hij blijft tijden goed en je zult zien dat je hem op groenten, avocadotoast, salades en natuurlijk in olijfolie gedoopt brood zult gaan strooien.

9. Als je de geroosterde paprika’s wilt pellen, leg ze dan zo uit de oven in een kom, dek die af met plasticfolie of een bord en laat ze afkoelen; de schil gaat er dan gemakkelijker af. Trek met je vingers de schil er voorzichtig af en schik de zachte gepelde paprika’s op een platte schaal. Pel je ze niet, leg ze dan direct uit de oven op de schaal en serveer ze warm of laat ze afkoelen.

10. Als je wilt gaan eten, zet de pot met dressing dan 10 minuten in een kom warm water, schud hem goed en schenk de dressing over de paprika’s. Strooi naar keuze de granaatappelpitten erover. Bestrooi de paprika’s met dukkah en serveer ze met trots.

Koken eten leven - Nigella Lawson

Koken, eten, leven – Ingrediënten, recepten en verhalen van Nigella Lawson (Atlas Contact) is te koop voor € 29,99. 

Meer recepten van Nigella Lawson:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.