Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 21 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy’s Food Finds: Tajín, het specerijenmengsel dat de Mexicanen óveral op strooien

Chilipoeder op je fruit? Geen Mexicaan die ervan opkijkt. Het lijkt misschien een beetje bizar, maar als je het eenmaal zelf probeert ben je waarschijnlijk voor de rest van je leven verkocht. Dat was althans wat ons overkwam toen we voor het eerst een potje Tajín in huis haalden…

Wat is Tajín?

Tajín is een specerijenmengeling op basis van gemalen chilipeper, limoen en zout. Hierdoor heeft het poeder een zuurtje, een zoutje en een stevige dosis pit. Geen nood: niet het type pit waar je spontaan van naar je zakdoek grijpt, maar gewoonweg nét voldoende vuur voor een aangename, warme nasmaak.

Strooi je een beetje Tajín in je handpalm om te proeven, dan begrijp je meteen waarom het bij de Mexicanen zo’n geliefd spul is. Zelfs puur is het een verslavend goedje, automatisch wil je gewoon méér. Dat het mengsel heel wat gerechten naar een hoger niveau tilt, zal je dus zeker niet verbazen. Naast de Tajín Clásico variant bestaat trouwens ook een versie op basis van de habaneropeper. Hou je ervan om in vuur en vlam te staan, ga dan vooral voor die laatste.

Tajín
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Hoe gebruik je Tajín?

Nou, zoals de Mexicanen dus: door het rijkelijk te strooien op alles wat je maar tegenkomt. Op fruit als mango, watermeloen of ananas, op je popcorn, op je chips en op snoep. Probeer het ook eens op je biertje (geef die simpele pils eindelijk wat smaak!) of maak er een ‘rim’ van (zo’n lekker randje op je glas), bij je margarita.

In gerechten kun je Tajín inzetten als topping bij esquites of elotes: met mais pairen de typische Tajín-smaken immers ook heel goed. Voor een spannend tussengerecht zou je ook wat Tajín door je citroensorbet kunnen roeren. Of maak een simpele borrelsnack op basis van pindanoten, limoen en het poeder.

Benieuwd? Tajín is onder meer te koop in de (web)shop van Tjin’s Toko en via Amazon. Ons advies? Sla meteen een flinke voorraad in. Niets zo ellendig als een nieuwe verslaving die je niet kunt voeden…

Tajín
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.