Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Eieren 12 jan 2017
Leestijd: 2 minuten

Cilbir: Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en véél boter

Opstaan wordt een stuk minder vervelend als er een ontbijtje van gepocheerde eitjes op je wacht. Wil je helemaal uitpakken, maak dan cilbir: een (stevig!) Turks ontbijt van gepocheerde eieren met knoflookyoghurt.

Je zou het de Turkse variant van eggs benedict kunnen noemen: gepocheerde eieren worden geserveerd op een bedje van knoflookyoghurt, overladen met pittig gekruide, gesmolten boter. Soms nog met een handje verse gehakte koriander, peterselie of munt on top.

Het wordt een nóg groter culinair festijn als je een stukje goed brood (pitabrood of zuurdesem bijvoorbeeld) in de zachte eidooiers doopt. Om je vingers – en je bord – bij af te likken dus.

Culy Homemade: çilbir (gepocheerd ei met knoflookyoghurt en chiliboter)

Cilbir / gepocheerde eieren in yoghurt
Getty

Waar komt cilbir vandaan?

Cilbir (spreek uit als ‘tjulbur’) zou al way back in de 15e eeuw worden gegeten door sultans in het Ottomaanse rijk. Die hadden het toen al goed bekeken!

Bijzonder: oorspronkelijk wordt de boter voor cilbir gekruid met Turkse rode pepervlokken, ‘pul biber’ genaamd (te koop bij de Oosterse supermarkt). Die worden gemaakt van gedroogde Aleppo-pepers, vernoemd naar de gelijknamige stad in Syrië. Je kunt dit ook goed vervangen door cayennepeper.

Maak het thuis

We hebben al eens een recept voor cilbir gepubliceerd. Meng stevige Turkse of Griekse yoghurt met een fijngehakte teen knoflook (liefst tot pulp gewreven), peper, zout en eventueel wat verse gehakte dille.

Pocheer 3 eieren – meer of minder mag natuurlijk ook – (hier vind je een foolproof methode) en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Smelt dan 100 gram boter met Aleppo-peper (of cayennepeper) in een pannetje tot de boter goed schuimt. Je kunt ook andere gedroogde kruiden toevoegen, zoals paprikapoeder en komijn.

Serveer de eitjes op een flinke laag van de knoflookyoghurt en sprenkel de gesmolten boter eroverheen. Maak eventueel af met een handje verse koriander en eet met brood. Tip: je kunt Cilbir ook op toast serveren. Besmeer de toast dan met de yoghurt en volg de rest van de stappen op.

Cilbir gepocheerd ei ontbijt
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.