Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Inspiratie 18 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Alles over alfajores: de favoriete (Argentijnse) koekjes van Máxima

Koningin Máxima deelde op haar verjaardag haar favo koekjes met de hele wereld via insta: alfajores. Deze – nu wel koninklijke – koekjes zijn ook belachelijk lekker te noemen. Je kunt ze omschrijven als een brosse dubbeldekker gevuld met dulce de leche en afgetopt met kokos. En die wil je.

Dulce de leche

Het grote geluk van het ontdekken van alfajores is dat je ook direct dulce de leche kunt gaan maken. Deze gruwelijk lekkere karamelsaus van gecondenseerde melk wordt echt je nieuwe beste vriend.

Dulce de leche wordt in Zuid-Amerika veel gegeten bij desserts, taarten, koekjes (zoals deze alfajores) en cakes. Maar inmiddels hebben we ontdekt dat het ook erg lekker is in een café latte. Hallo #guiltypleasure!

Zo maak je dulce de leche (caramelpasta)

Alfajores, brosse maiskoekjes

Alfajores zijn voornamelijk bekend in Zuid-Amerika, waar ze niet alleen in Argentinië maar bijna in alle landen worden gegeten. Opvallend is dat de koekjes gemaakt worden met heel veel maïzena, wat wij niet echt gewend zijn in Nederland. Maar in Zuid-Amerika is mais zo ongeveer als een aardappel: ze maken er werkelijk allerlei lekkers van.

Maar het resultaat van die maïzena mag er wezen. Alfajores zijn brosse maiskoekjes, die opvallend licht in textuur, kleur en smaak zijn. Tussen twee koekjes komt een goede dot romige dulce de leche gemaakt van gecondenseerde melk. De koekjes worden vervolgens gerold door de kokossnippers. De combinatie van de brosheid, kokos en karamel is echt fenomenaal te noemen. Koningin Máxima heeft een goede smaak, maar dat wisten we al!

Zelf alfajores maken

Uiteraard kun je het recept volgen van de koningin zelf, maar Rutger bakt heeft ook weer een excellente versie op zijn website staan.

Ook zo ‘n cookiemonster?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.