De favo smaakmakers van chef Selin Kiazim: ‘Mijn kookstijl? Het is gewoon lekker!’
In Smaakmakers zetten we mensen die hun leven laten leiden door smaak én die letterlijk smaak geven aan ons culinaire landschap, in de spotlights. Van lokale foodhelden tot culinaire creatievelingen: wij willen van ze weten waar ze graag eten, wat hun lievelingssaus is en wat er altijd in hun boodschappenmandje gaat. Wij zorgen voor de vragen, zij serveren de antwoorden. Met deze keer: chef en restaurateur Selin Kiazim van restaurant Esra.
Na een succesvolle carrière in Londen, met als hoogtepunt haar restaurant Oklava en een winnende aflevering van het tv-programma Great British Menu, sloeg Selin een nieuwe weg in. Oklava moest sluiten en niet lang daarna werd Amsterdam het thuis van Selin Kiazim.
In Zeeburg opende ze samen met haar partner restaurant Esra. Een plek waar smaken uit Cyprus, Londen en Amsterdam samenkomen. Soms Turks, maar vooral verrassend. Ze kookt wat haar inspireert, verandert het menu als ze daar zin in heeft, en maakt gerechten waar mensen voor terugkomen.
Esra is er naar eigen zeggen voor iedereen. Voor de Turkse gemeenschap, die haar al snel wist te vinden. En voor de buurt, voor wie spontaan binnenloopt. Wij raakten geïnspireerd en leerden Selin beter kennen in een nieuwe ‘Smaakmakers’.
Smaakmakers: Selin Kiazim
Dit groeit altijd in mijn tuin
“We hebben helaas geen tuin. Maar als we die hadden, zou er zeker peterselie staan.”
Dit staat altijd in mijn koelkast
“Lao Gan Ma crispy chili-olie.”
Mijn favoriete seizoen qua eten
“Zomer.”
Dit kookboek inspireert me
“The Whole Fish Cookbook van Josh Niland.”
Mijn favoriete rijstgerecht
“Met rijst gevulde courgettebloemen (dolma).”
Courgettebloemen kopen: waar vind je ze en wat maak je ermee?
De ultieme plek om met vrienden te eten
“Barracuda in Amsterdam.”
Met dit drankje plof ik op de bank aan het begin van het weekend
“Overgebleven wijn uit het restaurant, het liefst een gekoelde rode.”
Dit eet ik nooit meer
“Ik zeg nooit nooit!”
Favoriete late-night snack
“Chips.”
Zo drink ik mijn koffie het liefst
“Americano.”
Favoriete pastasoort
“Orzo.”
Dit moet je weten over mijn kookstijl
“Het is gewoon heel lekker.”
Keukentool die ik het meest gebruik
“Houtskoolgrill.”
Favoriete dip
“Muhammara.”
Mijn favoriete thee
“Rooibos.”
Zo eet ik mijn ei het liefst
“Met een zachte dooier.”
Deze chef inspireert me
“Peter Gordon.”
Favoriete vakantiebestemming
“Turkije.”
Ons familierecept
“Dolma.”
Deze hype snap ik niet
“Haverdrink.”
Onderschat product
“Turkse peperpasta (biber salçası, red.).”
Tavuk Kapama: turkse traybake met kip, rijst en een berg puntpaprika’s
Als ik ziek ben, eet ik…
“De linzensoep van mijn moeder.”
Staat nog op mijn food-bucketlist
“Thailand (en alles wat ik daar kan eten).”
Favoriete eten als kind
“Zondagse kebab.”
Mijn katerremedie
“Zoute chips met azijn.”
Meer interviews:
- IJsbaas Roberto Gelato: ‘Mijn laatste smaakontdekking? Koffie + sinaasappelroom’
- Bizar lekker ijs van Tudy’s Kitchen: ‘Ik wil ijs maken met eendenvet!’
- Eveline Wu: ‘Matcha met kokoswater is mijn laatste ontdekking’
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F02%2FMelvin-sturm-culy.jpg)