Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 16 jun 2025
Leestijd: 3 minuten

Tavuk Kapama: turkse traybake met kip, rijst en een berg puntpaprika’s

Tavuk Kapama is een Turkse traybake met rijst, kip en een heleboel puntpaprika’s. Zo simpel, dat we ons afvragen waarom we het ovengerecht nog niet eerder hebben gemaakt.

Tavuk Kapama

Deze keer duiken we dus in de Turkse keuken voor een fantastisch traybakerecept. Tavuk Kapama bestaat uit binnen 60 minuten gegaarde kip en rijst uit de oven, inclusief een flinke berg puntpaprika’s. Rijst onderin, kip erop, umamirijke bouillon eroverheen en dan de oven in.

Leuk feitje: tavuk betekent kip, net als in Tavuk Gogsu – het Turkse toetje (!) met kip.

Moeilijk om te maken is het niet, en de ingrediënten zijn nog eenvoudiger je denkt. De Turkse keuken heeft een paar nederige basiselementen die je sowieso in huis hebt liggen: rijst, tomatenpuree, ui en kip. Daarmee kun je ontzettend veel maken. Kijk maar naar deze supersnelle manti hack, onze Turks geïnspireerde tosti en het makkelijke recept voor cilbir. We geven het een boost met kruiden als pul biber en verse peterselie.

Dit is waarom je echt eens aci biber salçasi moet uitproberen

Tavuk Kapama | Turkse traybake met rijst en kip en puntpaprika
Ogechi Chibueze voor Culy

Ideaal voor doordeweeks

We vinden deze Turkse traybake ideaal in ons repertoire. Niet alleen omdat de oven al het werk doet, maar ook omdat je het zelfs van tevoren kunt maken. Leg in de ochtend alle ingrediënten klaar, en schuif het ’s avonds de oven in. Zo voorkom je chaos in de keuken en een ongeduldig en hongerig gezin.

Altijd goed: 8 x de makkelijkste traybake recepten

Tavuk Kapama | Turkse traybake met rijst en kip en puntpaprika
Ogechi Chibueze voor Culy

Turkse traybake met rijst en kip (tavuk kapama)

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Was de rijst in een grote kom, pan of vergiet tot het water helder is. Laat goed uitlekken.
  3. Meng 3 eetlepels olijfolie, 1 theelepel pul biber, 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder, 1 theelepel oregano, 1/2 theelepel komijn, 2 theelepels tomatenpuree en zout en peper naar smaak in een kom.
  4. Doe de uien, knoflook en kip in de ovenschaal en voeg het mengsel toe. Hussel en zorg dat alles bedekt is. Doe de puntpaprika’s erbij en bedruppel met olijfolie.
  5. Zet de Turkse traybake 30 minuten in de oven, zodat de kip alvast tijd heeft om te garen.
  6. Haal de kippendijen en puntpaprika’s uit de ovenschaal. Snijd de helft van de puntpaprika’s fijn en doe ze weer terug in de ovenschaal.
  7. Voeg vervolgens de gewassen rijst toe en roer goed om, zodat de sappen van de kip en de paprika’s zijn gemixt met de rijst.
  8. Leg de kip bovenop de rijst en voeg de tomaten, laurierblaadjes, schijfjes citroen en overgebleven geroosterde puntpaprika’s toe. Giet er 500 ml bouillon overheen en zet de traybake opnieuw 30 minuten in de oven tot de rijst en de kip gaar zijn. Zet nog 10 minuten langer in de oven als het nog niet helemaal gaar is.
  9. Bestrooi de traybake met verse peterselie en grof zeezout.

Nog meer lekkere traybakes:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.