Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 24 okt 2025
Leestijd: 5 minuten

Smaakmakers met Merijn Tol: ‘Gerechten zijn verhalenvertellers – als je goed luistert, wordt alles wat je eet lekkerder’

In Smaakmakers zetten we mensen die hun leven laten leiden door smaak én die ons culinaire landschap mee vormgeven, in de spotlights. Van lokale foodhelden tot culinaire creatievelingen: wij willen weten waar ze graag eten, wat hun lievelingssaus is en wat er altijd in hun mandje ligt. Wij zorgen voor de vragen, zij serveren de antwoorden. Met deze keer Merijn Tol: schrijver, receptontwikkelaar en met een grote liefde voor de Arabisch-mediterrane keuken.

Merijn is al jaren een vaste smaakmaker: ze werkt bij delicious. en is redacteur, kok en culinair schrijver. Haar kookstijl ademt zon, kruiden en de warmte van het Middellandse Zeegebied.

Ze schreef meerdere kookboeken over de grote Méditerranée, waaronder Café Mazahar en De bijbel van de Libanese keuken. Wanneer ze niet achter haar toetsenbord zit, kookt ze in haar pop-up Café Mazahar of deelt ze haar culinaire avonturen via haar gelijknamige nieuwsbrief op Substack.

Haar liefde voor eten begon thuis, tussen de geur van verse kruiden en groenten uit eigen tuin. De reizen die ze later maakte door het Midden-Oosten verdiepten die passie alleen maar.

Daar ontdekte ze de kracht van eenvoud: gerechten die draaien om aandacht, verse producten en specerijen die verhalen vertellen. Samen met Nadia Zerouali schreef ze bekroonde boeken over de Arabisch-mediterrane keuken.

En wie haar kent, weet: een tafel van Merijn is nooit compleet zonder een goed gevulde mezzeplank.

Smaakmakers met Merijn Tol

Dit zijn mijn meest gebruikte keukentools:

“Altijd een Microplane voor citrus, parmezaan, gezouten ricotta, noten, chocolade. En een Japanse mandoline van Benriner en natuurlijk ook een goed scherp mes.”

De Microplane-rasp is onze favoriete keukentool: dit is waarom (en wat je er allemaal mee kunt)

Mijn favoriete groentesoort is:

“Tomaat.”

Deze kookles is me altijd bijgebleven:

“Koken met alle mediterrane vrouwen van Italië tot Libanon die laten zien waar koken om draait: aandacht, precisie en liefde.”

Dit kook ik het liefst voor vrienden:

“Een tafel vol mediterrane heerlijkheden.”

Mijn favoriete gerecht uit de Méditerranée is:

“Rummaniyeh, een geweldig gerecht van linzen, aubergine, tahina en granaatappel uit Gaza.”

Voor dit dessert kun je me wakker maken

“Osmalieh (ashta: room, met knapperige kataifi, pistache en suikersiroop) en lekker ijs zoals goed pistache-ijs met ongezoete room erop.”

Alles over kataifi: flinterdun gesponnen deeg (én een Grieks dessert!)

Dit staat er op mijn culinaire bucket list:

“Azië ontdekken en nog veel meer de Arabische wereld induiken.”

Dit is mijn laatste ontdekking:

“Bruine boter door een cake in plaats van gewone boter.”

Laatste land of stad waar ik qua eten écht van onder de indruk raakte:

“Áltijd Italië en áltijd Libanon. Verveelt nooit.”

Het eetmotto van Merijn Tol:

“Gerechten zijn verhalenvertellers: als je goed luistert, wordt alles wat je eet lekkerder, interessanter en authentieker.”

Dit product heb ik altijd in huis:

 “Olijfolie en knoflook.”

Dit gerecht moet je volgens mij minstens één keer in je leven geprobeerd hebben:

Mujadara.  Als je begrijpt hoe je linzen, rijst of bulghur met gebakken uien zo lekker kunt maken, dan begrijp je de essentie van koken.”

Favoriete kookboek van dit moment:

“Mijn hele kast is altijd favoriet, maar misschien Fusao van Ixta (Belfrage, red.) en Boustany van Sami (Tamimi, red.). En stiekem alvast mijn eigen nieuwe kookboek waar ik aan werk…”

Zoete-aardappelgnocchi met gekruide aubergineragout uit FUSÃO van Ixta Belfrage

Dit was mijn lievelingseten tijdens mijn puberteit:

“Sandwich avocado.”

Dit drink ik het liefst na een drukke dag:

“Trebbiolo van La Stoppa.”

Dit weten mensen niet over de mediterrane keuken:

“Ik denk dat mensen zich vaak niet realiseren dat de Meditérranée een heel groot gebied is dat zich uitstrekt van Italië tot het gehele Midden-Oosten.”

Meest onderschatte product of gerecht uit de mediterrane keuken: 

“De mediterrane keuken wordt vaak geassocieerd met bepaalde gerechten en streken, terwijl er zoveel minder bekende streekgerechten uit minder bekende mediterrane streken zijn die geweldig zijn. Zoals een Bosnische börek bijvoorbeeld!”

Favoriete plek voor een romantische avond:

“Toscanini.”

Mijn favoriete mayonnaismerk is:

“Hellmanns of liever nog: zelfgemaakt.”

Dit eet ik nooit meer:

“Overprocessed foods.”

Deze snack neem ik mee onderweg naar vakantie:

“Noten.”

Dit is mijn ultieme bestelling op een brakke dag:

“Ei met kimchi en kaas (bestel ik gewoon bij mezelf) en misschien geroosterde kip met friet.”

Favoriete noedelsoort van Merijn Tol:

“Ben eerlijk gezegd meer van pasta dan noedels. Maar als ik moet kiezen dan udon- of sobanoedels.”

Beste maaltijd ooit at ik op deze plek:

“Libanese mezzetafel vol bij Tawlet in Libanon.”

Mijn favoriete snack is:

 “Knapperige falafel met tarator en een goeie Syrische/Libanese shawarma. Chef Juzzev heeft de beste!”

De beste shoarma van Amsterdam vind je bij chef Juzzev (en is spotgoedkoop!)

Mijn ideale ontbijt ziet er als volgt uit:

“Flatbread met za’atar – man’ouche – en gebakken ei met sumak.”

Dit eet ik als ik ziek ben:

“Yoghurt.”

Mijn lievelingssaus is:

“Harissa en shatta.”

Naar deze chef kijk ik op:

Merijn, mijn naamgenoot bij Choux: zijn smaakgevoel en subtiliteit zijn ongekend.”

De favo smaakmakers van chef Merijn van Berlo: ‘Toen ik begon met koken gooide ik het merg van de vanille weg’

De ultieme culinaire bestemming van Merijn Tol:

“Onbegrensd, er zijn zoveel toffe bestemmingen. Ik zou graag Azië ontdekken van Iran tot Thailand.”

Deze trend doet mij niks:

“Eerlijk? Alle hypes. Die pistachenoot bestaat al eeuwen bijvoorbeeld.”

Onze populairste artikelen van deze week:

  1. 7x recepten voor een relaxed etentje thuis (+ toetjestips!)
  2. Dit is de truc waardoor pompoen snijden en schillen eindelijk makkelijk wordt
  3. Lasagne met garnalenragù en rokerige habanero-olie
  4. Mexicaans stoofvlees (barbacoa) met polenta
  5. Ode aan Jonnie Boer: Zwolsche Stoof
  6. Sauzige gnocchi ovenschotel met mozzarella en Italiaanse worstjes van Nonna

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎁

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.