4x de lekkerste potjes crispy chili oil die de moeite waard zijn (volgens de redactie)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F06%2Fcrispy-chili-oil-lekkerste-2.jpg)
Crispy chili oil is overal en dat is logisch: met maar een klein beetje van deze veelzijdige smaakmaker, geef je gerechten een onwijze boost: smaak, vettigheid, pit, crunch én umami. Omdat we niet meer kunnen leven zonder een aanhoudende voorraad ervan, geven we je een lijstje van de potjes die de redactie keer op keer koopt.
Onmisbare smaakbom
Crispy chili oil is de laatste jaren van de keukens van China regelrecht naar onze westerse koelkasten getransporteerd. Was het goedje eerst nog vooral iets voor bij dumplings, noodles en congee; inmiddels gaat het net zo hard door de salade, over een broodje ei of avocado, pastagerechten en zelfs over (sof)tijs.
Zelf crispy chili olie maken is heel eenvoudig én je kunt er precies in stoppen wat je zelf lekker vindt. Maar naast de potten homemade spul, ontdekken we ook graag potjes met kant-en-klare crispy chili oil uit de winkel. Die zijn niet goedkoop, daarom tippen wij je alvast de merken die wij echt de moeite waard vinden.
4x potjes crispy chili-oil die de Culy-redactie keer op keer blijft kopen
1. De O.G.: Lao Gan Ma
Hier begon het allemaal mee: die met de boos kijkende oma. Lao Gan Ma is er in ontelbaar veel soorten: met tofu en kip, met koolrabi en pinda’s, of met Chinese zwarte bonen.
De ‘naturel’ versie is lekker rechttoe rechtaan met die kenmerkende ‘Chinese’ smaak van sichuanpeper, ui en knoflook en gefermenteerde zwarte sojabonen. Lekkere grove stukken crunch ook, met een extra bonus voor de krokante sojaboontjes.
Lees hier meer over het ontstaan van de chili olie van Laoganma en hoe die een trend – nee, lifestyle – werd.
Trend: Chinese crispy chili-olie (is dit de nieuwe Sriracha?)
2. Een frisse Thaise: Trouble & Spice Yum Prick
Culy’s Ogechi maakte ons eerst al lekker met een verslavende zelfgemaakte Thaise chili-olie en ontdekte daarna de potjes van Yum Prick Thai crispy chili oil van Trouble & Spice die daar qua smaak heel dicht bij in de buurt komen. Inmiddels kunnen we niet meer zonder: hij bevat een fijne balans van licht, fris en knapperig en door de makrut limoenblaadjes, citroengras en kleefrijst is ‘ie onweerstaanbaar.
Culy’s Nancy lepelt ‘m ook graag op Indo-gerechten als Culy’s Indonesisch geïnspireerde pompoensoep, bubur ayam (de Indonesische congee) of lemper. Ook bij Vietnamese snacks is deze chili-olie verrukkelijk: van summer rolls tot een banh mi – en dat komt door die frisse smaken van limoenblad en citroengras.
Yum Phrick Thai Crispy Chili Oil van Trouble & Spice is te koop bij Jumbo en online via Heatsupply
Culy Basics: Thaise chili-olie (de nieuwe chili crisp – als je ’t ons vraagt)
3. De alleskunner (en daarom misschien wel verkozen tot de beste) prijswinnende: Heatsupply
De crispy chili oil van Heatsupply is als een liefdesbaby tussen die van Laoganma en Trouble & Spice. We snappen dat deze op Dutch Chili Fest werd bekroond tot beste Chili Olie van Nederland 2025. Van de geur alleen krijgen we al trek, en dat komt omdat het met recht een umamibommetje is. Met lekker veel knoflook, gedroogde champignon (voor extra umami), sesam, szechuanpeper en kaneel.
Online te koop via Heatsupply
4. De familiefavoriet (met flink veel pit): Chilli Chan’s
De in Amsterdam wonende Eyan Chan leerde van haar Taiwanese moeder hoe je (onder andere) superlekkere crispy chilli oil maakt. Inmiddels verkoopt ze die – samen met nog veel meer lekkernijen Taiwanese noodles en chilli vinegar dressing – onder de naam ‘Chilli Chan’s’.
Het is een goed pittige olie, waarbij de sichuanpeper tintelt op je tong. Er gaan in deze geen sojabonen, maar (glutenvrije) sojasaus en je vindt er ook sesamzaadjes en groentebouillon in terug.
O.a. te koop bij AH, Amazing Oriental, STACH en Landmarkt
Bonus: Japanse rāyu
Tot slot nog twee varianten die iets minder goed verkrijgbaar zijn, maar wel tot onze favorieten behoren – en toevallig zijn het allebei potjes rāyu.
Rāyu is een Japanse chili-olie, die wordt gemaakt door chilipepers te infuseren in borrelende sesamolie. Het wordt van origine veelal op Japanse Chinese gerechten (Chuka ryori) gelepeld. Dit zijn twee lekkere potjes van het spul:
- White mausu rāyu: deze potjes wil je alleen al vanwege hun uiterlijk in je keuken hebben staan, maar ze smaken ook nog eens verrukkelijk, in smaken als cashew, pinda en zwartebonen. Te koop bij Edible Treasures en Saint Jean Deli
- Momoya taberu rayu chili oil, met lekker veel knoflook. Te koop bij Tjins toko, Onigiri ya, Shilla en C&C Asian market
De lekkerste recepten met crispy chili oil in de hoofdrol:
- Gebraden kip met chili crisp en honing: heel erg makkelijk en toch een spektakelstuk op tafel
- Pittige chili crisp-carbonara (naar recept van Nigella!)
- Gnocchi met zelfgemaakte crispy chili oil en parmezaan van Job & Perry