Sabich: nog lekkerder dan falafel

Uitgekeken op falafel? Dan kan sabich weleens je nieuwe liefde worden. Dit Israelische broodje met gefrituurde aubergine en pittige mangosaus duikt op steeds meer plekken in Nederland op. Tijd om kennis te maken.

Wat is sabich?

Culinair journalist Mara Grimm bracht onlangs een lofzang op dit broodje in Het Parool. Sindsdien kunnen we aan niks anders meer denken.

Want de ingrediƫntenlijst van sabich is bijzonder smakelijk. Bestel je er eentje, dan krijg je een rijkgevulde pita met gebakken of gefrituurde aubergine, hardgekookt ei en een pittige mangosaus. Die wordt ook wel amba genoemd. Amba wordt gemaakt van gedroogde, gezouten mango, vaak op smaak gebracht met suiker en specerijen als koriander en komijn.

Lees ook:Ā Dit restaurant serveert toast met amba: een IsraĆ«lische saus

View this post on Instagram

Tel Aviv Sabich #telaviv #telavivfood #tlv #telavivguide #telavivlife #visittelaviv #sabich #sabih #foodporn #food #pita #Repost @jasoneats ā€¢ ā€¢ ā€¢ ā€¢ ā€¢ ā€¢ Sabich or Sabih is a staple of Israeli street food consisting of fried eggplant, hard boiled eggs and many other toppings including pickled veggies, feta, boiled potatoes and topped with sauces like tahini and amba for a flavor BOMB šŸ„™šŸ†šŸ”„šŸ”„ @sabich.tchernichovsky is simply one of the best doing it…super fresh ingredients and cheap AF, this is a MUST in Tel Aviv.

A post shared by Tel Aviv Guide (@telavivguidebook) on

Toppings

Verder kunnen de toppings voor je broodje sabich verschillen. Je kunt er ook tahini of hummus op aantreffen of zhug: een groene of rode chilisaus met koriander. Soms ook wat verse peterselie of Israelische salade. Er zijn zelfs versies van het broodje met gekookte aardappel.

En nog even over die eieren op je pita: dat is niet gewoon het huis-tuin-en-keuken-ei. Traditioneel dient er een gaminados ei gebruikt te worden: een ei dat 5 tot 24 uur lang wordt gekookt. Und warum? Omdat het ei dan een bruine, gekarameliseerde buitenkant krijgt, met een romige textuur vanbinnen.

Sabich van Neni
Bron: Neni Amsterdam

Geliefde straathap

We lieten het woord Israel net al even vallen en dat is ook precies waar deze goddelijke pita vandaan komt. Officieel is sabich van Iraaks-Joodse komaf; het broodje werd in de jaren ’40 en ’50 door Irakese Joden meeverhuisd naar Israel.

Het stamt af van een Joods gerecht dat in Irak veel gegeten werd, bestaande uit gefrituurde aubergine, gekookte aardappel en hardgekookte eieren. Dat kwam meestal op tafel tijdens de Sabbath. In Israel kwam iemand op het idee om er streetfood van te maken en werden deze ingrediƫnten tezamen in een pitabroodje gepropt.

View this post on Instagram

Sabich fully loaded with fried eggplant and hard boiled egg šŸ¤¤ This hidden gem, tucked behind the Shuk Hā€™Carmel, serves the absolute tastiest steet food šŸ˜ (šŸ“ø: @meatcurator) #falafulltlv #telaviv #tlv @telaviv

A post shared by @ falafulltlv on

Adresjes voor sabich

Meneer Sabich Tsvi Halabi is de founder van het broodje: hij opende in Tel Aviv het eerste kraampje dat sabich verkocht (en de pita is dus ook naar hem vernoemd). Een gouden greep, zo blijkt, want sabich is uitgegroeid tot een geliefde straathap. Vooral voor het ontbijt

In Amsterdam kun je sabich eten bij Abu Salie op de zaterdagmarkt aan de Lindengracht in Amsterdam. Ook ManaMana, Laffa en Bepita serveren de broodjes. En laten we vooral NENI niet vergeten: daar wordt ‘ie als een soort pizza opgediend, op knapperig brood uit eigen oven.

Ook Paco Ciao in Leiden heeft ‘m op de menukaart staan en oplettende Culy-lezers hebben ‘m gespot bij FLFL in Groningen. En we vermoeden dat er de komende tijd nog veel meer adresjes in Nederland bij zullen komen…

Meer lekkers uit het Midden-Oosten:

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Sabich: nog lekkerder dan falafel
Sluiten