Claire van de Graaff
Claire van de Graaff Inspiratie 15 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

5 x de lekkerste recepten met granaatappel

Granaatappels zomaar een vrucht? Dacht ‘t niet. Deze zoetzure, rozerode vrienden staan bol van de mythische betekenissen. En dan zijn ze óók nog eens een afrodisiacum, zo wordt beweerd.

De meeste granaatappels die wij eten komen uit Spanje, India en het Midden-Oosten, maar oorspronkelijk komt deze vrucht uit Perzië, het gebied waar het huidige Iran ligt. In Iran heeft de vrucht een bijna mythische status: hij staat onder andere voor overvloed en vruchtbaarheid. Tijdens Yalda, dat gevierd wordt tijdens de langste nacht van het jaar om de terugkeer van de zon te eren, staan er schalen vol van de rode vrucht op tafel. De kleur van de granaatappels staat voor de kleur van de opkomende zon. Mooi, niet?

Bovendien is de granaatappel het symbool van Aphrodite, de Griekse godin van de liefde. Er wordt zelfs gezegd dat het eten van granaatappels je libido zou verhogen. Of dat écht zo is, daar kunnen wij helaas geen uitspraken over doen. Maar dat je er heerlijk mee kunt koken is een feit! Wij verzamelden de lekkerste recepten met granaatappel voor je, voor een extra romantische Valentijnsavond, onder toeziend oog van Aphrodite.

Aha: dit is dus hoe je een granaatappel hoort te schillen (en je niet al die witte velletjes eruit hoeft te plukken)

Perzische notenstoof met kip en granaatappel

Dit recept voor fesenjan, een Iraanse stoofschotel die vaak bij feestelijke gelegenheden wordt gegeten, komt uit de Kookbijbel van Niki Segnit. Het is verrassend (want zoet, zuur en hartig tegelijk) en ontzettend lekker. Het moet wel even stoven, dus begin op tijd – maar dan heb je ook wat!

> Naar het recept: Culy Homemade: Perzische notenstoof (Fesenjan) met kip en granaatappel

Perzische notenstoof Fesenjan
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy.nl Nancy van Batenburg voor Culy.nl

Lamsgehaktballetjes met labneh en granaatappel

You can’t really go wrong met gehaktballetjes. De labneh voor erbij kun je zelf maken, maar voor een snellere versie kun je hem ook kant en klaar kopen, bijvoorbeeld bij de Turkse supermarkt.

> Naar het recept: Culy Homemade: lamsgehaktballetjes met labneh, granaatappel en munt

lamsgehaktballetjes
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy Winnie Verswijvel voor Culy

9 x recepten met gehaktballen die je geprobeerd moet hebben

Winterse salade met aardpeer, boerenkool en granaatappel

Dit recept verzamelt een paar van onze winterse lievelingen: boerenkool, hazelnoten en aardpeer. De granaatappelpitjes geven al deze warme, donkere smaken een frisse opkikker. Handig: de aardpeer en boerenkool rooster je tegelijkertijd in de oven, daarna is het een kwestie van mengen. Zo gepiept!

> Naar het recept: Culy Homemade: winterse salade met aardpeer, boerenkool en granaatappel

Winterse salade met aardpeer
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy Nancy van Batenburg voor Culy

Zalm met een kruidenkorst en granaatappelpitjes

Zalm is een allemansvriend en populair in vele keukens, maar op z’n Midden-Oosters eten we hem niet vaak. Maar hé, zalm wil ook wel eens iets anders aan z’n zijde dan piepers, broccoli of spinazie! Daarom combineren we ‘m hier met tahini, komijn en verse kruiden. Oja, en granaatappel natuurlijk.

> Naar het recept: Culy Homemade: zalm met een kruidenkorst en granaatappelpitjes

Granaatappelpitjes
Nancy van Batenburg voor Culy

Kippenbouten met granaatappel

Kip en granaatappel zijn een gouden combinatie. De melasse werkt als een soort sticky glaze; zoet en een tikkie zuur. Samen met wat boter, knoflook en specerijen maak je er uiteindelijk een saus van die je je bord doet aflikken – let maar op.

> Naar het recept: Culy Homemade: het ultieme recept voor kippenbouten met granaatappel

Kippenbouten recept Valentijnsdag
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy Ogechi Chibueze voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.