Redactie
Redactie Inspiratie 5 jun 2015
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… Manamana

Sinds de opening van Manamana in Amsterdam is het kleine restaurantje een grote hit. Er wordt Israëlisch gekookt en je proeft, ruikt en ziet wat deze smaakvolle keuken nog meer heeft te bieden naast de bekende hummus en falafel. 

Klein maar fijn

Verscholen in een zijstraat van de Amsterdamse Ferdinand Bolstraat vind je na goed zoeken Manamana. Het kleine zaakje is alleen te herkennen aan het logo (een gietijzeren pan met erboven de naam), dat hangt in één van de ramen.

Bij binnenkomst loop je zo de open keuken in en is het een wirwar van geuren die je tegemoet komen. Heb je nog geen trek? Geloof ons, na enkele minuten loopt het water je al in de mond.

Het feit dat je niet kunt reserveren is zowel een voor- als een nadeel. Zo kun je namelijk altijd binnenlopen, maar is het er in het weekend vaak druk waardoor er geen plek meer is. Doordat het zo klein is vind je op elke vierkante meter wel een tafeltje, evenals verschillende stukjes bar en een grote stamtafel waar iedereen kan aanschuiven. Het is even passen en meten, maar als je eenmaal zit…

De lekkerste hummus ooit

Werp een blik op de muur boven het keukentje en je ziet wat de pot schaft. Verschillende gerechten sieren de kaart, allen van verschillend formaat. Van tahina (een soort dikkere sesampasta) tot hummus en van polenta met portobello tot traditionele kebabs. De prijzen variëren tussen de €5,- en €17,- per gerecht, waarbij een flinke schaal hummus €10,- kost en de aubergine met aardappel €13,-.

Als aperitief krijgen we een schattig schaaltje tahina, olijfjes, gepikkelde rode kool en venkel, en stukjes pita. Dat een goed begin het halve werk is, snappen ze bij Manamana maar al te goed. Omdat er op het menu zó veel aantrekkelijke gerechten staan, besluiten we te beginnen met een schaaltje hummus met aubergine en vervolgens vier gerechten te delen.

De hummus met gefrituurde (!) aubergine verschijnt op tafel en ziet er uit om van te watertanden. De hummus is belachelijk lekker en zalvig, en de aubergine? Daar zijn geen woorden voor.

Tahina met rode peper, peterselie en olijfolie
Hummus met gefrituurde aubergine

En de rest…?

Ondanks dat de hummus moeilijk te overtreffen valt, is ook de gefrituurde bloemkool met citroen en tahina goddelijk. En de carpaccio van zoete aardappel met gesmolten kaas? Wauw!

Dan volgt een (niet uit te spreken) gerechtje met geroosterde aubergine, aardappel en gekookt ei. Helaas is dit een beetje een tegenvaller in vergelijking met de rest, maar nog steeds goed op smaak. Ook de popo (polenta met portobello) is lekker, maar niet geweldig.

Gefrituurde bloemkool
Zoete-aardappelcarpaccio
Aubergine met aardappel en ei
Popo: polenta met portobello

Conclusie

Als we de deur van het lieflijke zaakje uitlopen en het vriendelijke personeel gedag zwaaien hebben we een glimlach van oor tot oor. Dit is hoe – naar onze mening – restaurants vaker zouden moeten zijn: sympathiek, met oog voor detail en smaken waar je stijl van achterover slaat.

Op een paar details na, was alles perfect. En als je mensen zó blij kunt maken met eten, dan ben je goed. Héél goed!

Manamana is zeven dagen per week geopend voor lunch en diner. Kijk hier voor meer informatie. Reserveren is niet mogelijk. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.