Zhug: heerlijke chilisaus met koriander uit Jemen

Wie vindt dat koriander naar zeepsop smaakt, is hier niet aan het goede adres. Maar houd je van chilisaus, koriander én de Arabische keuken? Dan zul je ook zhug, in het Engels meestal zough genoemd, heerlijk vinden. Dat is chilisaus uit de Jemenitische keuken die niet alleen gemaakt wordt van chilipeper, maar ook van verschillende kruiden en specerijen.

Zhug komt dus uit Jemen, maar wordt inmiddels ook wel gebruikt in Amerika, Europa én natuurlijk in de buurt van het land van herkomst. De Arabische term is sahawiq, maar in de Golfstaten wordt het bijvoorbeeld ook wel daqqus genoemd.

In Israël kennen ze de chilisaus ook, door de Jemenitisch-Joodse vluchtelingen halverwege de 20e eeuw. Ze noemen het daar skhug of ‘harif‘, wat letterlijk ‘pittig’ betekent, en ze eten het bij falafel of shoarma.

Shawarma. Now available in Pork 🐽 and Taco form 🌮🤤 – This “taco” from @boutrosbk is one of my favorite new bites at #Smorgasburg. Crispy, juicy pork is wrapped in a pita/taco hybrid with pickled turnips & beets and their secret recipe Zhug sauce (similar to a chimichurri). Pair it their refreshing Rose Watee Lemonade and Pistachio Cream Beignet for the perfect riverside meal this weekend 👍 – 🌮 Pork Shawarma Taco 💰 $9 📍 @boutrosbk At @smorgasburg 🌇 Williamsburg (Sat) & Prospect Park (Sun), Brooklyn 🗽 . . . . . #shawarma #taco #tacotuesday #zhug #lebanesefood #eeeeeats #eatmunchies #dinela #sfeats #312food #spoonfeed #timeoutnewyork #foodlover #foodpornshare #nyceats #vscofood #lovefood

1,501 Likes, 27 Comments – Jay Z. NYC Food & Travel (@thedishelinguide) on Instagram: “Shawarma. Now available in Pork 🐽 and Taco form 🌮🤤 – This “taco” from @boutrosbk is one of my…”

Zhug uit Jemen: de ingrediënten

De chilisaus wordt dus gemaakt van verse chilipepers: het kan zowel met groene pepertjes (sahawiq akhdar) als met rode pepertjes (sahawiq ahmar). Afhankelijk daarvan is de zhug felgroen of rood. Er is ook sahawiq bel-jiben, wat gemaakt wordt met kaas en een beetje op pesto lijkt. Aan het recept wordt naast koriander ook knoflook en zout toegevoegd, en vaak karwij, komijn of andere specerijen en wat olijfolie.

Traditioneel worden de pepertjes gemalen met een kleine steen, op een grotere steen als werkblad. Tegenwoordig kun je natuurlijk ook een vijzel of zelfs een keukenmachine gebruiken als je zelf zhug wilt maken. Dat is namelijk helemaal niet moeilijk met de vele recepten op internet, bijvoorbeeld deze van epicurious.

Tonight’s special! Fried oysters / zhoug / house made naan / hummus 🤤 #zhoug #friedoysters #hummus #naan #naanissue #moxiemadison

62 Likes, 3 Comments – Moxie (@moxiebar) on Instagram: “Tonight’s special! Fried oysters / zhoug / house made naan / hummus 🤤 #zhoug #friedoysters…”

Hoe eet je zhug?

Goed om te weten: als je de zhug te spicy vindt als je ‘m net heb gemaakt, laat hem dan een nachtje staan. De olijfolie heeft een deel van het scherpe kantje er de volgende dag waarschijnlijk uit gehaald.

Je eigen zhug gemaakt? Je kunt het voor ontzettend veel dingen gebruiken. Sprenkel het over je falafel of gebakken ei, roer het door je hummus, voeg het toe aan wraps gevuld met groenten… Je kunt het zelfs ook gebruiken als marinade voor vlees. De mogelijkheden zijn eindeloos – net als de smaken van het Midden-Oosten.

Meer gerechten uit het Midden-Oosten:

🌿🌶 Too spicy for me 🙊, but the BF loved it! He finished it on his own in less than a week, putting it on hard-boiled eggs, in sandwiches, dipping chips into it, and spread on #traderjoes Tandoori Naan. 🥚🥪🥖 * Are you into this spicy #zhougsauce or do you need a glass of milk like me? 🥛😅

123 Likes, 17 Comments – @traderjoeslife_ (@traderjoeslife_) on Instagram: “🌿🌶 Too spicy for me 🙊, but the BF loved it! He finished it on his own in less than a week, putting…”

Reageer op artikel:
Zhug: heerlijke chilisaus met koriander uit Jemen
Sluiten