Emma Bering
Emma Bering Inspiratie 6 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Alles wat je moet weten over kibbeh (het populaire gerecht uit het Midden-Oosten)

Op Culy houden we ervan om verschillende keukens te ontdekken. Kibbeh is bijvoorbeeld een gerecht dat in het Midden-Oosten veel wordt gegeten. Nooit van gehoord?  Geen zorgen, we leggen je alles uit over kibbeh.

Kibbeh is geen gerecht dat je snel tegen zult komen of zult maken. Wellicht omdat je er gewoon nog niet zoveel van af weet. Tijd om dit bijzondere gerecht te ontdekken!

Wat is kibbeh?

Kibbeh is het nationale gerecht van Libanon en is enorm populair. Niet alleen in Libanon wordt het veel gegeten, maar ook in veel andere landen in het Midden-Oosten. Het gerecht bestaat uit deeg van bulgur, gevuld met uien en vlees. Meestal wordt er rundvlees, lamsvlees, geitenvlees of zelfs kamelenvlees gebruikt voor de vulling. Het vlees zit vaak ook in een gedeelte van het deeg verwerkt.

Kibbeh heeft de vorm van ovale balletjes, waardoor het doet denken aan een soort kroket.

Kibbeh

De verschillende variaties van kibbeh

Kibbeh wordt meestal gemaakt met bulgur, maar er zijn ook andere variaties. Bulgur kun je bijvoorbeeld vervangen door gekookte rijst. Soms wordt de kibbeh ook gemaakt van aardappel of pompoen.

Je kunt niet alleen variëren met ingrediënten, maar ook met de buitenkant. Zo kun je kibbeh maken in de vorm van  pasteitjes of als taart, in plaats van ovale balletjes. Vaak wordt kibbeh geserveerd met wat sla, een yoghurtdressing en bijvoorbeeld een pitabroodje.

Zo bereid je kibbeh

Zelf kibbeh maken? Als eerste houd je je bezig met het bereiden van de vulling. Hiervoor heb je meestal ui, knoflook, gehakt naar keuze, peterselie en piment nodig. Daarna maak je het deeg van bulgur, gehakt, kruimelige aardappels en wat kruiden. Let op dat je de bulgur een uur van tevoren in een zeefje laat uitlekken.

Afhankelijk van de methode die je voorkeur heeft, gaat de kibbeh 30 tot 40 minuten in de oven óf frituur je de stukjes in een wokpan met een laag olie. Mocht je hier zelf een keer mee aan de slag willen gaan, dan kun je het recept van het NRC of van Nadia & Merijn proberen.

Meer recepten met bulgur

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.