Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 19 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Borrelhapjes uit met Midden-Oosten: maak kennis met fatayer

Verjaardagen en andere feestjes vieren kan soms best wel hectisch zijn – zeker als je je gasten het liefst wil laten kiezen uit drie soorten zelfgebakken taart en dan ook nog allerlei hapjes uit eigen keuken. Flapjes van bladerdeeg zijn ideaal omdat je ze van tevoren kunt maken én met van alles kunt vullen. Maar wat als je iets verrassenders wilt serveren?

Fatayer is een hapje dat niet teveel afwijkt van de traditionelere borrelhapjes, maar dan met de heerlijke smaken uit het Midden-Oosten.

Arabische fatayer

Wat is fatayer?

Fatayer is een klassiek Arabisch gerecht: het komt oorspronkelijk uit Libanon, maar wordt ook in onder andere Syrië, Irak, Israël en Palestina gegeten.

Het zijn deegpakketjes die origineel gevuld worden met vlees, maar die je nu ook veelal ziet met een vulling van spinazie (fatayer sabanekh) of kaas (fatayer jibnah of jebneh). Iedere vrouw in Libanon heeft een eigen recept voor fatayer, en de vrouwen komen graag bij elkaar om ze samen te maken.

Hoe smaakt fatayer?

De smaak van fatayer verschilt nogal, en dat is ook terug te zien in de verschillende recepten. Waar sommigen een relatief zoete (maar nog steeds wel hartige) variant maken met in het deeg wat suiker en yoghurt, maken anderen het zuurder door azijn aan het deeg van bloem, olijfolie en zout toe te voegen.

De spinazievulling is over het algemeen redelijk zuur. Dat komt bijvoorbeeld door de sumak die er vaak ingaat: gedroogde rode besjes. Daarnaast is er soms nog citroensap of granaatappelmelasse (ingekookt zuur granaatappelsap) aan de spinazie en ui toegevoegd.

Zelf fatayer maken

Lijkt het je wel wat om fatayer te maken als hapje? Zoals we al schreven, is het gerecht makkelijk van tevoren te maken – je kunt de snacks bijvoorbeeld in de koelkast of vriezer bewaren en dan vers afbakken. En ze zijn nog best gemakkelijk te maken ook! Op 24kitchen vind je een recept van Nadia en Merijn, de auteurs van meerdere (kook)boeken over de Arabische keuken.

Het enige gepriegel is misschien het dichtvouwen. Zorg dat je deeg mooi dun uitgerold is en steek er rondjes uit, waarop je niet te veel vulling schept. Dichtvouwen kan als een soort envelopje: vouw alle zijkanten naar het midden en zorg ervoor dat je randen goed ‘dichtknijpt’, zodat de fatayer niet opengaan. Overigens bestaan de flapjes in zowel vierkante als driehoekige stijl, dus kies vooral wat jij het makkelijkst vindt!

Meer lekkere gerechten uit het Midden-Oosten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

24kitchenChef in disguise

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.