Deze recepten met whisky (van zoet tot hartig) wil je proberen

Het stamt af van het woord ‘levenswater’ en echte whisky-liefhebbers kunnen dat ongetwijfeld alleen maar beamen. Maar whisky – of whiskey, het ligt er maar net aan wat de herkomst van de fles is (whiskey met een ‘e’ komt namelijk uit Ierland of Amerika) – kan je ook op andere manieren gebruiken dan als aperitief of na het eten.

Whisky past namelijk ook heel goed in recepten thuis, van zoete baksels tot hartige hapjes.

Whisky combineren

Niet elk gerecht is geschikt voor een scheut whisky, maar de gerechten die zich er wel voor lenen maken een magische combo.

Recepten met extreme smaken zijn vaak een no-go in combinatie met whisky, alsmede recepten met veel knoflook.

Ga voor safe en kies voor gerechten die een niet al te uitgesproken smaak hebben. Ook belangrijk om te weten is dat whisky beter combineert met vet dan met zuur.

Over het algemeen combineert het goed met ingredi├źnten als honing, slagroom, eiwit en kaneel. Tip: een lichte whisky gaat goed samen met een licht gerecht en hetzelfde geldt voor zware whisky met zware gerechten.

Kip, garnalen en krab

We haalden het net al even aan; whisky doet het goed bij garnalen (maak er een lekkere roomsaus van met kruiden en slagroom), maar ook met kip is de drank een fijne smaakmaker. Heerlijk in een zoute kippensoep. Probeer het eens!

Ook lekker: gebruik whisky om een heerlijke krabsalade te maken voor op brood.

Champignons

Champignons afblussen met whisky, klinkt dat niet als een feestje in de pan? Bak champignons op in de wok en doe er een scheutje whisky bij. Heerlijk voor bij een stukje vlees.

Chocolade

Je hebt het misschien wel eens in een chocoladereep gezien: whisky leent zich goed om te combineren met chocolade. Dus waarom bakken we geen brownies met chocolade?

Boozy brownies dus. Hoe je die maakt? Pak er een recept voor fudgy brownies (of lava brownies!) bij en doe hier een scheut van je favoriete whisky doorheen. De drank zorgt ervoor dat er een heerlijke, geurige smaak vanaf komt.

Whiskey-cake

Een recept van Yvette van Boven, dus dan weet je dat het meer dan goed zit met de Ierse whiskey. Deze cake maak je in aan handomdraai zelf en bevat naast Ierse whiskey ook sinaasappel, rozijnen en vanille. Comfort food tot de max!

Banaan en rolo

Wij maakten eerder dit recept voor bbq-bananen met rum en rolo, maar wist je dat je die rum ook prima kunt vervangen door een scheutje whisky? Een favoriet tijdens de barbecue.

Saus

Nog een favoriet op vele bbq’s: whisky-cocktailsaus. Een saus die perfect combineert bij je garnalen- of zalmcocktail, maar het ook goed doet als dip bij mosselen. En die maken we natuurlijk zelf, want dan is ‘ie veel lekkerder dan uit de supermarkt.

En verrassing, je flanst deze whisky-cocktailsaus binnen een paar minuutjes in elkaar met ingredi├źnten die je (bijna) altijd wel in huis hebt. Perfect als je last minute nog wat extra sauzen nodig hebt.

Cocktails

Sommige mensen vinden dat je whisky puur met drinken of alleen met een ijsklontje. Wij vinden dat je whisky ook goed kunt mixen met andere dranken. Deze cocktail maak je met appel, kaneel en vanille en smaakt naar de herfst. Of vervang de rum in deze warme chai latte-cocktail door een scheutje whisky.

Whisky kopen

Geïnspireerd of gewoon heel veel trek/dorst gekregen? Je koopt jouw fles whisky in de drankspeciaalzaak of online via bijvoorbeeld Drankdozijn.nl.

Wat eten we met Kerst? Download het gratis Culy Kerst Kookboek!

Schrijf je in de voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox

Reageer op artikel:
Deze recepten met whisky (van zoet tot hartig) wil je proberen
Sluiten