Redactie
Redactie Recepten 4 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Ierse whiskey cake van Yvette van Boven

Home Sweet Home heet het allernieuwste boek van Yvette van Boven. Een boek vol nieuwe Ierse gerechten, echt comfort food, dat je meeneemt naar haar roots. Zoals deze Ierse whiskey cake, die je in een handomdraai zelf maakt.

yvette van boven in dublinYvette: “Dit is een recept dat ik van mijn oude buurmeisje Liz kreeg. Liz heeft een cateringbedrijfje, Brownie Wishes, louter voor taarten en koek, dus u kunt er gerust van uitgaan dat ook dit eenvoudige recept toch gruwelijk lekker is.

Mijn Hollandse buurman kwam in elk geval steeds voorzichtig informeren of ik nog wat van die cake voor hem had. U bent hierbij dus gewaarschuwd voor verslaving.”

Zo maak je de Ierse whiskey cake

Meng de geraspte schil van de sinaasappel, het sinaasappelsap, drie eetlepels whiskey en de rozijnen in een schaaltje. Schep om en laat een paar uur, maar liever nog een nacht, afgedekt staan.

Verwarm de oven voor tot 180 graden. Vet een cakeblik met een inhoud van anderhalve liter in, knip een strook bakpapier dat op de bodem past en laat de randen overhangen. Zo tilt u de cake er straks makkelijk uit.

Klop de roomboter en suiker tot het mengsel licht en luchtig is, voeg in delen de losgeklopte eieren toe, telkens het beslag doorkloppend tot alle ei is opgenomen. Zeef de bloem, het bakpoeder en zout erboven en spatel door het beslag. Meng dan de rozijnen en de overgebleven vloeistof uit het schaaltje erdoor.

Giet het beslag in het cakeblik en bak de cake in 60 tot 75 minuten in de oven gaar, de baktijd is afhankelijk van hoe vochtig het beslag is. Check de cake na twintig tot dertig minuten; wordt hij al snel te donker, dek de bovenkant dan af met een velletje aluminiumfolie.

Controleer of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken: komt die er net droog uit, dan is hij goed. Prik met diezelfde prikker overal gaten in de bovenkant van de cake. Druppel wanneer de cake nog warm is en in de vorm zit, de rest van de whiskey erover en laat die zo’n twintig minuten intrekken. Til de cake aan het bakpapier uit de vorm en laat hem helemaal afkoelen.

Maak het glazuur. Roer de poedersuiker met de whiskey en het vanille-extract tot een dikkig papje. Giet dat over de cake en laat het mooi opdrogen.

Heb je ook zo’n zin gekregen in nieuw Iers comfort food? Bestel dan het nieuwe boek van Yvette van Boven, Home Sweet Home, voor € 29,95, uitgegeven door Fontaine Uitgevers.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.