Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 22 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Gruwelijk Grillen: Whisky Can Chicken van de barbecue

Midden in de coronacrisis kwam foodblogger Leonie ter Veld op een idee. Samen met haar vriend dook ze – in thuisquarantaine – de zelfgebouwde buitenkeuken in de tuin in en sloeg ze als een gek aan het barbecuen. Het werd een project en in zes weken tijd produceerden ze een BBQ e-book: Gruwelijk Grillen.

In het e-book vind je 34 gruwelijk goede barbecue recepten. De helft is vegetarisch, dus er komen sowieso veel groenten voor op de barbecue voorbij. Verder reiken de recepten van uitgebreid (10 uur grillen) tot aan gerechten die je op een simpele wegwerpbarbecue zou kunnen maken. In ieder geval héél veel voer om je barbecue-lusten aan te wakkeren. In de woorden van Leonie: “Hop! Steek aan dat ding!”

Wij mogen alvast een recept uit Gruwelijk Grillen met je delen en kozen voor de Whisky Can Chicken. Een lekker kippetje van de bbq dat je op een bakje whisky bereidt. Zo dringt de smaak van de whisky door in de kip. Superlekker!

Whisky can chicken van de barbecue
Bron: Gruwelijk grillen

Zo maak je Whisky Can Chicken

Leg het rookhout in water zodat dat er even in kan trekken.

Laat de kip op kamertemperatuur komen en maak een rub van kipkruiden met paprikapoeder. Smeer de kip in met olijfolie en bestrooi ‘m dan helemaal met de rub; aan de buitenkant, aan de binnenkant en zelfs een beetje tussen het vel en het vlees. Laat dit even rusten terwijl je de barbecue aansteekt.

Verdeel het rookhout over de kolen.

Leg het hitteschild in de barbecue zodat je indirect kunt barbecueën. Leg het rooster in de barbecue en breng de barbecue naar 200C. Giet de whisky in het bakje van de kiphouder en plaats de hele kip eroverheen.

Bak de kip naar een kerntemperatuur van 75C, zonder dat je de barbecue tussentijds te vaak open doet.

Het varieert hoe lang dit duurt; de ene keer waren wij er in 45 minuten, de andere keer in 60 minuten. Houd de kip goed in de gaten met een vleesthermometer.

Zodra de kerntemperatuur van 75C is bereikt, is de kip klaar. Haal ‘m van de houder en snijd in lekkere stukken. Het is lekker om de kipstukken te dippen in citroenmayo. Die maak je door mayonaise te mengen met een beetje citroensap, naar smaak. Eet smakelijk!

En ja; die whisky proef je echt terug in de kip. Man, wat is dit een lekker gerecht.

Gruwelijk Grillen

Gruwelijk Grillen – 34 BBQ-recepten – van Leonie ter Veld en Jan Schulte (e-book) is nu te koop voor € 8,95