Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Video's 16 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Video: Jamie Oliver maakt kaantjes oftewel pofspek

Ooit kaantjes gegeten? Ze worden gemaakt van de buitenste harde laag van het spek van varken of rund, het zwoerd, die normaal wordt weggegooid. Lekker no waste dus! Oorspronkelijk zijn kaantjes een bijproduct van reuzel (gesmolten vetspek), maar ze zijn eigenlijk veel te lekker om alleen een bijproduct te zijn.

En Jamie Oliver is het daar helemaal mee eens. In deze video strooit hij niet alleen met positieve woorden over kaantjes, maar legt hij ook uit hoe je zijn ‘crispy, savory, salty, taste explosion’ kaantjes het beste maakt. Mét zelfgemaakt kruidenzout nog wel.

Zo maakt Jamie Oliver kaantjes

Als je kaantjes wilt maken, heb je daar goed vlees voor nodig: je kunt het beste gewoon naar de slager gaan en daar vragen om het zwoerd. Ongeveer één centimeter vet is goed: dunner vlees wordt snel droog en dikker vlees wordt niet helemaal krokant.

Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius. Snijd het vlees daarna in reepjes van 1 cm dik en leg die met de vetkant naar beneden op een bakplaat. Leg er een andere bakplaat bovenop en druk die goed aan. Dat zorgt ervoor dat het vet van het vlees lekker snel smelt, legt Jamie ons uit. Hij bakt de kaantjes eerst 10 minuten, en laat ze daarna zonder de tweede bakplaat nog 10 à 15 minuten in de oven staan.

Je eigen kruidenzout maken

Die tijd kun je mooi gebruiken om je eigen kruidenzout te maken. Dat doe je door wat venkelzaad, citroenrasp en chili fijn te malen in een vijzel, en vervolgens ook zout erbij te doen. Maal dat fijn tot het zout een mooi kleurtje aanneemt. Je kunt het meteen gebruiken voor de kaantjes, maar als je lekker veel maakt, kun je het een nachtje laten liggen op een bakplaat (zodat de citroenrasp goed kan intrekken) en dan maanden bewaren in een potje.

Serveer de kaantjes uit de oven met lekker wat kruidenzout – als we Jamie moeten geloven, zal werkelijk iedereen je de hemel in prijzen om je creatie. En o ja, pro tip van de chef: gooi ook het vet van de bakplaat niet weg. Laat dat in plaats daarvan afkoelen en doe het in een glazen potje met wat verse kruiden, zoals rozemarijn. Krijg je heerlijk smaakvol vet van om later bijvoorbeeld aardappels in te bakken!

Je bekijkt de hele bereiding natuurlijk in de video.

HOW TO MAKE CRACKLING | Jamie Oliver

Certainly one for the meat lovers out there and if you love crackling, then YOU LOVE crackling. The technique for getting the perfect crackling can divide a room as everyone has their technique. But Jamie wanted to give you his guide on crackling that is really reliable!

Meer recepten van Jamie Oliver:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.