Redactie
Redactie Inspiratie 26 mrt 2016
Leestijd: 2 minuten

3 heerlijke salades voor op brood: met krab, makreel en zalm

De bakjes kant-en-klare salades voor op brood in de supermarkt zijn prima voor een snelle lunch, maar tijdens Pasen willen we het wel iets leuker aanpakken. Maak ze daarom een keer zelf en probeer één (of meerdere) van onze snelle recepten. 

Deze salades met krab, makreel en zalm zijn eigenlijk altijd lekker, of het nu gaat om de lunch of borrel!

Krab

Het lekkerst wordt de salade natuurlijk met verse krab, maar het is wel een stuk prijziger. Kook ongeveer 500 gram krabbenpoten of -scharen in gezouten water gaar en laat iets afkoelen. Peuter het vlees uit de poten of scharen, trek uit elkaar en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

De basis van de salade is een soort whiskey-cocktailsaus, maar dan iets frisser door de grapefruit. Meng hiervoor 2 eetlepels mayonaise met een snufje cayennepeper, een druppeltje ketchup en 1 theelepel whiskey.

Hak ongeveer 1 eetlepel bladpeterselie en 1 bosui fijn en meng samen met het krabvlees door de saus. Roer er tot slot in stukjes gesneden partjes van 1 grapefruit door en proef of het peper of zout nodig heeft.

Tip: gebruik in plaats van krabvlees 200 gram rivierkreeftjes of surimisticks.

Bron: Flickr

Makreel

Deze makreelsalade is stiekem meer een mousse, maar zeker niet minder lekker! Heerlijk aromatisch door de dragon en het friszure van de augurkjes.

Meng voor de mousse 200 gram gerookte makreelfilet in een keukenmachine met 2 eetlepels mayonaise, 1 eetlepel yoghurt, 2 eetlepels dragon en 1 theelepel citroensap.

Maal fijn en meng er vervolgens 1 eetlepel cornichons in plakjes, 1 stengel bleekselderij in stukjes en 1 eetlepel fijngehakte kappertjes door. Proef, breng op smaak met peper en zout en geniet!

Makreelmousse met dragon
Culy.nl

Zalm

Last but not least de klassieker: zalmsalade. Gebruik hiervoor restjes gebakken zalm of ga voor warmgerookte zalm. Koudgerookte zalm (de ‘normale’ variant) is ook lekker, maar kan een wat vettige smaak geven.

Trek 200 gram gebakken of warmgerookte zalm uit elkaar met twee vorken. Meng er 2 à 3 eetlepels roomkaas door, 1 eetlepel zure room, 2 eetlepels fijngehakte kervel en 1 eetlepel fijngehakte kappertjes.

Proef, breng eventueel op smaak met peper en zout en garneer met een beetje limoenrasp.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.