Redactie
Redactie Inspiratie 19 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Wat kun je allemaal doen met overgebleven mosselen?

Heb je een pan mosselen op tafel staan, maar krijg je niet alles op? Gooi ze dan vooral niet weg, want er zijn nog zoveel dingen die je met overgebleven mosselen kan doen. 

In principe kun je ze het beste dezelfde avond nog uit de schelp halen en ze afgedekt in een bakje bewaren in de koelkast. Bang dat je ze de volgende dag niet gaat gebruiken? Vries ze dan in, zo heb je altijd een voorraadje.

Gooi overigens niet het kookvocht weg! Hier kun je een heerlijke saus mee maken of het gebruiken als basis voor soep, pasta of risotto. Even zeven en eventueel nog wat inkoken en je hebt een heerlijke mosselbouillon.

Uit de oven

Een handige tip voor een borrel of onverwacht feestje. Haal de mosselen los van de schelp, maar bewaar de schelpen wel. Maak een kruidenboter naar smaak, leg de mosselen in een enkele schelp (de rest mag weg) en top met een stukje kruidenboter. Gratineer in een oven op 200 graden en je kunt alleen maar genieten.

Opbakken

De makkelijkste manier is opbakken. Heerlijk in de roomboter in een pannetje óf door een beslagje halen en frituren. Eet ze zo als borrelhapje of serveer met wat knoflook– of whiskey-cocktailsaus.

Salades

Wist je dat mosselen ook heerlijk smaken door salades? Laat ze koud of warm ze vlak voor het serveren op in een oven op ongeveer 120 graden (zo worden ze lauwwarm, maar niet taai). Gebruik het kookvocht als basis voor de dressing.

mosselen

Pasta

Oef, dit is misschien wel onze favoriete manier om restjes te verwerken. Je kunt er voor kiezen om ze in de schelp te laten of juist ‘bloot’ door de pasta te doen. Kook wat pasta zoals je normaal zou doen en warm de mosselen nog wat door de saus, of verwarm met een scheutje wijn of water in een pan.

Risotto en paella

Bovenstaande geldt natuurlijk ook voor risotto en paella, al raden we je dan zeker aan de mosselen uit de schelp te halen! Gaar ook zeker de rijst in het overgebleven kookvocht en een flinke scheut witte wijn.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.