12 x recepten met het veelzijdige ingrediënt filodeeg

We <3 filodeeg! Het is net wat dunner (en kwetsbaarder) dan bladerdeeg, maar wel razend knapperig als het uit de oven komt. En hadden we al gezegd dat het zo’n veelzijdig ingrediënt is? Dit zijn onze 12 favoriete recepten met filodeeg.

Filodeeg komt oorspronkelijk uit het Midden-Ooosten maar ook vele andere internationale keukens maken er gerechten mee. Want wist je bijvoorbeeld dat de Duitse Apfelstrudel vaak met filodeeg wordt gemaakt? Zo zie je maar!

12 x recepten met filodeeg

Heb je nog een rol filodeeg in je diepvries liggen maar weet je niet goed wat je ermee moet? Culy to the rescue! Deze recepten met filodeeg verschaffen je inspiratie.

1. M’Hencha met lamsgehakt, abrikoos en pistache

M'Hencha met lamsgehakt
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Voor Marokkaanse M’Hencha worden gevulde rollen filodeeg opgerold in de vorm van een slang. Vaak bestaat de vulling uit zoetigheid, maar wij maakten een zoet-hartige versie met lamsgehakt, abrikozen en pistache.

> Naar recept: Culy Homemade: M’Hencha met lamsgehakt, abrikoos en pistache

2. Gezonde snack: wortels in knapperig filodeeg van Jamie Oliver

Gezonde snack: wortels in filodeeg
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Aan wortels kunnen we ons sowieso helemaal klem eten (gekarameliseerd met de smaak van laurier, door de salade, met hummus of een andere fijne dip of in een carrot cake) en als je die oranje rakkers in knapperig filodeeg wikkelt, wordt het al helemaal feest. Lekker met een frisse dip van yoghurt, tahin en harissa. Ook een hit bij kinderen!

> Naar recept: Culy Kids: wortels in knapperig filodeeg (gezonde snack!) van Jamie Oliver

3. Zalm en spinaziewraps in filodeeg

zalm & spinazie wraps in filodeeg
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Bij wraps denk je meestal aan zachte bloemtortilla’s. Maar ja hoor, ook met filodeeg kun je lekkere wraps op tafel zetten! Het knapperig jasje krijg je er dan gratis bij. En dit recept voor filodeegwraps met zalm en spinazie is een fééstje!

> Naar recept: Culy Homemade: zalm & spinazie wraps in filodeeg

4. Zuurkoolstamppot met zoete aardappel, appel en filodeeg

Afbeelding vegetarische stamppot zuurkool recept
Bron: Koken met aanbiedingen/Culy

Zeiden we nou stamppot en filodeeg in dezelfde zin? Ja hoor! De plakjes filodeeg zorgen namelijk voor een knapperig laagje bij de smeuïge stampot. Super lekker!

> Naar recept: Zuurkoolstamppot met zoete aardappel, appel en filodeeg

5. Arabische filodeeghoekjes met feta, pistache en munt

driehoekjes van filodeeg
Bron: Chickslovefood

Filodeeg komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, dus het hoeft niet te verbazen dat er heel wat lekkere Arabische recepten zijn met deze deegsoort. Als je het deeg vult met munt, feta en pistache weet je echt niet wat je proeft. Hemels!

> Naar recept: Arabische filodeeghoekjes uit Chickslovefood: het 5 or less-kookboek

6. Makkelijke apfelstrudel met Amaretto en vanillesaus

Apfelstrudel met vanillesaus
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Er gaat toch niks boven apfelstrudel? En als je er mini’s van maakt, ben je zó klaar. Wij roerden wat Amaretto door de vulling en serveren deze mini apfelstrudels met zelfgemaakte vanillesaus.

> Naar recept: Culy Homemade: makkelijke apfelstrudel met Amaretto en vanillesaus

7. Spanakopita: Griekse spinazietaart

Griekse spanakopita met filodeeg
Bron: Culy

Een echte Griekse klassieker is spanakopita, een spinazietaart gemaakt van filodeeg. Krokant, fragiel, vol smaak én vegetarisch. En zo maak je ‘m!

> Naar recept: Zo maak je spanakopita (Griekse spinazietaart met filodeeg)

8. Knapperige ‘sigaren’ met blauwe kaas & biet

sigaren van filodeeg met kaas en biet
Bron: Het groenteboekje

Deze sigaren met blauwe kaas en biet zijn de perfecte borrelhap voor de vega foodie. De sumak maakt het helemaal af voor een zurige bite!

> Naar recept: Knapperige ‘sigaren’met blauwe kaas & biet

9. Vegan samosa’s met biet, venkel, sinaasappel en walnoot

samosa's
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Traditioneel worden samosa’s vaak gevuld met een mengsel van aardappelen en erwten. Wij geven er een twist aan door ze met een kruidig mengsel van venkel, biet, sinaasappel en walnoot te vullen.

> Naar recept: Culy Homemade: vegan samosa’s

10. Hartige courgettetaart met za’atar en pistache

courgettetaart met filodeeg
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Deze hartige courgettetaart gemaakt met filodeeg, is geïnspireerd op een recept van Yotam Ottolenghi. Máár we geven er een kleine Culy-draai aan met za’atar, ricotta en mooie groene pistachenoten.

> Naar recept: Culy Homemade: hartige courgettetaart met za’atar en pistache

11. Simpele pina colada tompouce met kokosijs

Pina colada tompoes
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dacht je dat tompoezen maken alleen is weggelegd voor behendige patissiers? Niet met ons recept voor een simpele pina colada tompouce! Het geheime ingrediënt is natuurlijk… filodeeg!

 > Naar recept: Culy Homemade: simpele pina colada tompouce met kokosijs

12. Supersnel tomatentaartje met ricotta

Tomatentaartje met gekleurde tomaten
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dit tomatentaartje is te gek als lunch, of als hapje of voorafje (snijd ‘m in een heleboel kleine stukjes). Maar hij is ook heerlijk als een lichte avondmaaltijd voor twee personen. Serveer er dan nog een lekkere groene salade bij.

> Naar recept: Supersnel zomers tomatentaartje met ricotta

Meer koken met specifieke ingrediënten?

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
12 x recepten met het veelzijdige ingrediënt filodeeg
Sluiten