Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 16 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: simpele pina colada tompouce met kokosijs

Dacht je dat tompoezen maken alleen is weggelegd voor behendige patissiers? Niet met ons recept voor een simpele pina colada tompouce! We lieten ons voor dit simpele toetje inspireren door een dessert dat we ooit aten bij restaurant Vuelve Carolina in Valencia.

Dit nagerecht is één van onze favorieten, omdat het zo lekker fris is. Dus ook als je al helemaal vol zit van het (kerst)diner, kan dit toetje er echt nog wel in.

In deze pina colada tompoezen gaat onder andere ananas, rum, kokosijs, wat geraspte limoenschil en cayennepeper.

Het krokante filodeeg en de gemarineerde ananas kun je al een paar dagen van tevoren maken als je wilt. Bewaar ze dan beide afzonderlijk in luchtdichte dozen. Voordat je het dessert wilt gaan serveren, hoef je het praktisch alleen nog maar op te bouwen.

Simpel kerst dessert: pina colada tompouce

Pina colada tompouce

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vet de velletjes filodeeg met een kwastje in met de gesmolten boter. Bestrooi met suiker en leg dan twee velletjes op elkaar. Doe hetzelfde met de twee andere vellen filodeeg. Snijd de twee stapeltjes in totaal in 12 rechthoeken (dus 6 rechthoeken per stapeltje), in de vorm van een tompouce dus.

Leg de 12 stapeltjes voorzichtig op twee bakplaten bekleed met bakpapier. Bak het filodeeg in ongeveer 15 minuten goudbruin en knapperig in de oven.

Snijd de ananas in kleine blokjes. Doe ze in een ovenschaal of bakblik en voeg de bruine suiker, de rum en de boter toe. Zet onder de grill, op de hoogste stand, gedurende 10 tot 13 minuten. Haal het blik uit de oven.

Pina colada tompoezen

De tompoezen opbouwen

Laat het kokosijs op kamertemperatuur komen.

Reken voor elke tompoes 3 stukjes van het krokante filodeeg. Leg het onderste krokantje op een bord en schep daar wat van de blokjes ananas op. Dek af met een krokantje.

Schep met twee eetlepels quenelles van het kokosijs en leg ze op het krokantje. Twee per tompouce.

Dek af met het derde en laatste krokantje. Strooi er wat poedersuiker en geraspte limoenschil overheen en maak af met een snufje cayennepeper.

Druppel tot slot nog wat van de ananassappen uit het bakblik over de tompoezen. Doe dit op het laatste moment; het krokante filodeeg wordt er natuurlijk wat zachter van. Dus eet de tompoezen daarna meteen lekker op.

Meer simpele toetjes voor kerst:

Pina colada tompoes
Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.