Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 17 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: M’Hencha met lamsgehakt, abrikoos en pistache

Voor Marokkaanse M’Hencha worden gevulde rollen filodeeg opgerold in de vorm van een slang. Vaak bestaat de vulling uit zoetigheid, maar wij maakten een zoet-hartige versie met lamsgehakt, abrikozen en pistache.

Als je nog nooit met filodeeg gewerkt hebt, is dat even wennen. De kunst is vooral om de filodeeg niet te laten uitdrogen, want dan breekt het deeg gemakkelijk. Het helpt hierbij om de vellen deeg (die je even niet gebruikt) te bedekken met een vochtige theedoek.

Verder is het een kwestie van het filodeeg royaal te bestrijken met gesmolten boter (of eventueel sesamolie). Wees hier dus niet te zuinig mee!

M'Hencha met lamsgehakt
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Zo maak je deze M’Hencha

Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).

Ontdooi de filodeeg volgens de verpakking.

Maak eerst de vulling. Fruit daarvoor de korianderzaadjes, de komijn, de knoflook en de za’atar aan in een laagje olie. Voeg ook de ui erbij tot die glazig is en vervolgens het lamsgehakt. Voeg alle andere specerijen samen met de harissa en de honing toe en bak aan tot het gehakt goed doorbakken is.

Roer de stukjes abrikoos en de pistachenootjes erdoorheen. Zet het vuur uit en laat het mengsel afkoelen.

Haal nu twee vellen filodeeg van de rol en bestrijk ze allebei met een royale laag gesmolten boter (met een keukenkwastje). Leg de vellen vervolgens op elkaar met de boterkanten naar elkaar toe. Bestrijk ook de bovenkant van het bovenste vel lichtjes met wat gesmolten boter.

Maak nu met het afgekoelde gehaktmengsel een lijn langs de breedte van de deegvellen. Begin het deeg te rollen alsof je een tapijt oprolt. Wees voorzichtig zodat het filodeeg niet scheurt. Is je rol klaar, bestrijk dan nog een laatste keer met wat gesmolten boter langs de buitenkant.

Rol nu de rol voorzichtig op in de vorm van een slakkenhuis. Leg deze in het midden van een met bakpapier beklede bakplaat.

Herhaal dit proces nog drie keer en breid het slakkenhuis telkens uit. Als je vier rollen deeg om elkaar heen rolt, heb je als het goed is een M’Hencha ter grootte van een taart.

Bestrijk het geheel met een losgeklopte eierdooier.

Zet gedurende 20 à 25 minuten in de voorverwarmde oven (tot het filodeeg mooi goud gekleurd is).

M'Hencha met lamsgehakt
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer over de Marokkaanse keuken?

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox 🥘

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Culy Homemade: M’Hencha met lamsgehakt, abrikoos en pistache
Sluiten