Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 6 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Culy Kids: wortels in knapperig filodeeg (gezonde snack!) van Jamie Oliver

Een lekkere, gezonde snack is altijd welkom en zéker ook als we onze kinderen iets lekkers willen voorschotelen. Jamie Oliver begrijpt dat als geen ander, daarom probeerden we een recept uit zijn laatste boek, VEG. Deze wortels in knapperig filodeeg zijn de gezonde snack van je dromen.

Aan wortels kunnen we ons sowieso helemaal klem eten (gekarameliseerd met de smaak van laurier, door de salade, met hummus of een andere fijne dip of in een carrot cake) en als je die oranje rakkers in knapperig filodeeg wikkelt, wordt het al helemaal feest. Lekker met een frisse dip van yoghurt, tahin en harissa.

Dit recept komt oorspronkelijk uit het boek VEG van Jamie Oliver, wij pasten het wat aan voor een kan-niet-mislukken-versie.

Serveer ze op de borrelplank tussen de bitterballen en we durven te wedden dat ze sneller op gaan dan de goeie ouwe bitterbal.

> Meer gezonde(re) snacks

Wortels in filodeeg
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Wortels in knapperig filodeeg

Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een bakplaat met bakpapier klaar.

Kook de worteltjes in een pan met gezouten water in ongeveer 10 minuten beetgaar. Giet ze af en zet ze opzij.

Rasp de helft van de sinaasappels en meng de geraspte schil in een klein pannetje met het sap van alle sinaasappels. Voeg de laurierblaadjes en een snufje zout toe en laat inkoken tot je een mooie siroop hebt. Hussel daarna de worteltjes door de siroop.

Leg de vellen filodeeg op het aanrecht met de korte kant naar je toe. Snijd ze over de lengte in tweeën. Bestrijk ze met wat olijfolie en leg een worteltje onderaan een strook filodeeg. Rol de boel op als een sigaar.

Verdeel de wortels over de bakplaat en bestrijk ze met nog een beetje olie. Bak ze in ongeveer 20 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Druppel de honing er overheen, bestrooi met de sesamzaadjes en zet ze nog even kort terug in de oven (zo’n 5 minuten).

Schep voor de dip de yoghurt in een bakje. Verdeel de tahin eroverheen en schep een lekkere klodder harissa in het midden. Trek er eventueel met een vork banen doorheen. En dippen maar!

Gezonde snack: wortels in filodeeg
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy