Redactie
Redactie Diner 14 mei 2014
Leestijd: 1 minuut

Zo maak je spanakopita (Griekse spinazietaart met filodeeg)

Een echte Griekse klassieker is spanakopita, een spinazietaart gemaakt van filodeeg. Krokant, fragiel, vol smaak én vegetarisch. En zo maak je ‘m!

Je kunt deze spanakopita in het groot maken, als een soort quiche, of juist als een kleiner hapje, bijvoorbeeld in een driehoekje gesneden. Wij maken vandaag een grote ‘taart’, om vervolgens in vierkantjes te snijen.

Spanakopita

Spanakopita maken

Haal het filodeeg uit de vriezer en bewaar tot je het gebruikt onder een vochtige theedoek, anders droogt het deeg uit. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bak de spinazie tot het mooi geslonken is en knijp al het vocht eruit, of ontdooi spinazie uit de diepvries en zorg ook dat deze zo droog mogelijk is. Dit doe je bijvoorbeeld handig met een schone theedoek.

Snij de spinazie grof en meng met de feta, dille en 2 geklutste eieren. Breng op smaak met zout en peper.

Bekleed een ingevette ovenschaal met 1 vel filodeeg en bestrijk met het bakkwastje met olijfolie; alles moet helemaal geolied zijn. Leg hier nog een vel filodeeg op en bestrijk weer met olie, vervolgens nog 1 vel en weer herhalen met de olie.

Vervolgens verdeel je het spinaziemengsel eroverheen en strijk je dit mooi plat. Maak af met weer 3 vellen filodeeg, telkens tussendoor met olie ingekwast. Ook de bovenkant kwast je in met olie (of een beetje gesmolten boter).

Als je deeg wat over de schaal heen hangt, is dit helemaal niet erg: vouw het gewoon een beetje naar binnen.

Bak de spanakopita in de oven op 200 graden zo’n 20 minuten, totdat het filodeeg goudbruin is.

Griekse taco’s met tzatziki, olijven en feta

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.