Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Recepten 21 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Knapperige ‘sigaren’ met blauwe kaas & biet

Deze sigaren met blauwe kaas en biet zijn de perfecte borrelhap voor de vega foodie. Ze zijn niet alleen ontzettend lekker, maar ook een beetje anders dan anders. Je kunt de sigaren vergelijken met de Turkse börek, alleen in plaats van feta en spinazie maken we ze met blauwe kaas en biet.

Dit recept komt uit Het groenteboekje dat is gemaakt door Samuel Levie & Nadia Zerouali in samenwerking met Oxfam Novib. Het kookboek staat vol met bijzondere recepten en nieuwe ideeën voor koken met groente en fruit.

En met thema’s als verspillingsvrij koken, het voedsel van de toekomst en bewust omgaan met ingrediënten kunnen wij niet anders dan groot fan zijn van deze duurzame én lekkere recepten. Zoals deze ‘sigaren’ met blauwe kaas & biet.

Nadia & Samuel: “Nederland is een bitterballenland. Als er wordt geborreld komen we vaak niet verder dan het welbekende bittergarnituur. Deze gefrituurde sigaartjes zijn een perfect alternatief. Wij vullen ze met snijbiet voor de kleur, blauwe kaas voor de pit en sumak voor een zurige bite.”

sigaren van filodeeg met kaas en biet
Bron: Het groenteboekje

Zo maak je de sigaren met blauwe kaas en biet

Beng een grote pan met flink gezouten water aan de kook. Scheid het bietenblad van de steeltjes. Doe als het water kookt eerst de steeltjes in de pan.

Wacht een ½ minuut als het water weer kookt en doe dan ook de bladeren in de pan. Kook alles nog 1 minuut en spoel af met koud water. Knijp al het vocht uit de snijbiet en snijd met een mes fijn.

Pel de ui en snipper fijn. Fruit in de olijfolie. Doe de ui bij de snijbiet en roer hier ook de blauwe kaas en sumak doorheen. Meng alles en breng op smaak met zout en een draai zwarte peper.

Neem een plak deeg. Schep aan de brede kant een eetlepel vulling en verdeel deze. Vouw de uiteinden naar binnen en rol op als een sigaar.

Maak het laatste uiteinde van het deeg een beetje vochtig voor je het dichtrolt. Herhaal dit tot alle vulling op is. Als het goed is kun je zeker 12 tot 16 rolletjes maken.

Bak of frituur de sigaren rondom goudbruin in ruim zonnebloemolie. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer ze warm.

Het groenteboekje

Je koopt Het groenteboekje (Nijgh & van Ditmar) nu in de digitale boekhandel voor €22,50.

Meer recepten met groente

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.