Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Inspiratie 20 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Waar komt carrot cake vandaan?

Wie is er niet gek op een stuk worteltaart? Wij in ieder geval wel. Maar toen we onze tanden erin zetten, rees de vraag: waar komt het idee voor deze taart eigenlijk vandaan? Wie heeft er bedacht dat je van die gezonde, oranje groente wel een lekker taartje kunt bakken? En was dat een stiekem voorloper op de groente-trend of had dat er niks mee te maken?

Op de website Tastecooking vonden we het mooie verhaal. Dit is waar carrot cake vandaan komt.

Herkomst van carrot cake

Carrot cake – of op z’n Hollands worteltaart – komt al honderden jaren voorbij in verschillende kookboeken en landen. Zo schijnt George Washington de heerlijke taart te serveren op z’n feesten, publiceerden Franse kookboeken in de 20ste eeuw al recepten voor worteltaart en bereidden Amerikaanse bakkers de taart als een ‘exotische’ Duitse delicatesse.

Veel verschillende verhalen, maar achter welk verhaal schuilt nou een waarheid over de herkomst van de taart?

Middeleeuwse tijden

Hoewel de carrot cake zoals we ‘m nu kennen (zo’n lekkere Amerikaanse met een flinke laag roomkaas frosting) in geen velden of wegen lijkt op de carrot cake van vroegâh, is er toch een lijn te vinden in het ontstaan en evalueren van de taart.

De echte herkomst ligt in de Middeleeuwen. In paleizen werd door koks de eerste versie van de worteltaart gemaakt. Iets wat niets weg had van dat goddelijke roomkaas geval, maar kan worden beschreven als een gestoomde of gekookte wortel ‘pudding’.

Om de pudding te maken, werden de wortelen langzaam en op laag vuur gekookt om de natuurlijke suikers in de wortel te accentueren. Dit gekookte wortelgoedje werd verrijkt met kruiden en gebonden met bloem en ei. Et voilà, de carrot cake 1.0.

Lekker en gezond: Carrot cake koekjes maken

Foto van een worteltaart (carrot cake) met mascarponecrème (taartrecepten)
Culy

Carrot cake 2.0

Toen de oven gemeengoed werd, is het kook- en stoomproces vervangen door verhitting methodes. Doordat de cake in de oven werd gebakken en er meet bloem en vet aan werd toegevoegd, kreeg het geheel ook een lichtere consistentie. En carrot cake 2.0 was geboren.

In de loop der jaren is de taart natuurlijk nog veel verder geëvalueerd en is ‘ie inmiddels niet meer weg te denken uit de gemiddelde koffietent of kookboek. Gelukkig maar, want we eten het taartje maar al te graag.

Ben je benieuwd geworden naar de Middeleeuwse variant? Een afgeleide ervan leeft nog voort in de vorm van het Indische gerecht ‘gajar halwah‘, gemaakt van geraspte wortels, die zijn gekarameliseerd in ghee met suiker, kruiden en soms wat gedroogd fruit en noten.

Heerlijke carrot cake recepten

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.