Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 15 jun 2023
Leestijd: 5 minuten

8x verrassend leuke moestuingroenten om te verbouwen

Moestuinieren is hot! Nooit eerder stonden er zoveel mensen met hun handen in de aarde eigen groentes te oogsten. En geen wonder: het werkt verslavend. Want oogst je één keer eigen bladspinazie, dan wil je nooit meer anders. Daarom verzamelden wij acht verrassend leuke moestuingroenten om te verbouwen. Spoiler: moeilijk is het gelukkig niet!

Eén groene vinger is genoeg.

8x verrassend leuke moestuingroenten om te verbouwen

Van cavolo nero tot tomatillos en van dille tot padronpepers

Sugar snaps

Bonenplanten en een moestuin, gaat dat wel samen? Ja, zeker! Bonen zijn perfecte moestuingroenten. Goed: je moet er even wat ruimte (en zeker hoogte) voor reserveren, maar als ze ‘t eenmaal ‘doen’ dan heb je ook wat. Let wel op dat je bonenstaken altijd een beetje achterin de moestuin plaatst en op een plek waar ze niet alle zon blokkeren. Plaats de bonen aan een klimrek en ze zullen superhoog groeien zonder dat je er ook maar iets voor hoeft te doen.

Schrik niet van de bloemen die in de struik komen. Normaal zou je een struik in bloei weghalen, maar bij de bonenstruiken worden de bloemen bonen. Lekker laten zitten dus! Bonenfan? Ook peultjes, boontjes en stambonen doen het top in de moestuin. Maak je er daarna een lekkere tagliatelle mee.

tagliatelle met sugar snaps moestuingroenten

Cavolo nero

De een vindt het veredelde bloemkool, de ander zweert erbij: cavolo nero is de laatste jaren populairder dan ooit tevoren. En wat ook leuk is: het is een super makkelijke moestuingroente. Het groeit letterlijk als kool, is winterhard en als ‘ie een paar maanden staat, snap je waar zijn Nederlandse benaming ‘palmkool’ vandaan komt. Laat je ‘m uit z’n kluiten schieten of vast in je tuin staan, dan groeit ‘ie uit tot een ware palm.

Palmkool kun je gebruiken als boerenkool, maar ook meewokken met noedels, gebruiken in pasta’s en sauzen of er zelfs gnocchi van maken.

San Marzano-tomaten

Tomaten staan niet per sé bekend als fijne moestuingroenten. De planten worden gigantisch en woekeren. En dat is ook zo, zéker bij de San Marzano-tomaat. Maak je nu vanaf het begin een handige stellage waar de tomaat langs kan groeien, knip je aldoor de onderste bladeren af en help je ‘m de hoogte ingroeien, dan gaat dat best.

Plant je meerdere San Marzano-struiken? Oogst de tomaten dan allemaal tegelijk en maak er direct pastasauzen en ander lekkers van. Bewaar het op een donkere plaats in weckpotten en je hebt de hele winter de lekkerste tomatensaus.

moestuingroenten stock unsplash
Bron: Unsplash

Tomatilllos

Begin je aan een moestuin, dan denk je er waarschijnlijk niet direct aan om Mexicaanse tomatillos te planten. Vanzelfsprekend vul je in dat die planten het best flaneren in hitte en droogte. Dat valt dus reuze mee! De tomatillo is dol op de wisselvallige Hollandse zomer.

Plant ‘m niet alleen is de leus, want dan voelt ‘ie zich eenzaam en groeit de tomatillo langzamer en met minder resultaat. Ga dus altijd voor tenminste twee tomatilloplanten naast elkaar, maar geloof ons: als je eenmaal je eerste tomatillos oogst en er een overheerlijke salsa verde van maakt, wil je alleen maar meer!

Salsa verde recept

Dille

Begin je aan een moestuin, dan zal je vaak geadviseerd worden om te beginnen met kruiden. Ze groeien snel en als je er een stengeltje van oogst, groeit dat gewoon weer aan. Dan kun je natuurlijk voor de vaste weg gaan met basilicum, rozemarijn, peterselie en salie dat allemaal groeit en woekert als onkruid, maar je kunt je culinaire hart ook éxtra laten kloppen door met wat spannendere kruiden aan de slag te gaan.

Dille bijvoorbeeld! We geven toe: dille is niet hufterproof, maar als het je eenmaal lukt (en zó lastig is het ook weer niet) zullen al je culinaire creaties nóg lekkerder smaken. Zoals deze Grieks geïnspireerde omelet met courgette, feta en dille bijvoorbeeld.

Griekse omelet met courgette en dille
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Padronpepers

Een zonnig terrasje in de Spaanse zon met een loeiheet gietijzeren schaaltje vol padronpepers: zomer alom! Maar wat nou als we je zeggen dat je die milde groene pepers ook prima in je eigen moestuin kunt groeien? Het vereist het nodige voorzaaiwerk, want een Spaanse peper groeit nou eenmaal niet graag in een Hollandse winter. Daarom zaai je ze binnen voor en plant je de pepers na ijsheiligen pas buiten uit.

Wat je dan van die padron pepers maakt? Frituur ze in wat olie, leg ze op een bordje met pittige tomatensaus en bestrooi daarna met grof zeezout of vul de pepers met roomkaas en sprenkel er wat tabasco over. Helemaal lekker als je ze eet met een ponzumayonaise!

padronpepers met ponzumayo en togarashi
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Chioggiabiet

Rode bieten zijn lekker, maar heb je wel eens chioggiabieten geproefd? Dit zijn die bieten die je herkent aan een roze wit patroon aan de binnenkant. Ze zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook de perfecte moestuingroenten. De chioggiabieten groeien namelijk lekker snel en het hele proces van zaaien tot oogsten is zo gepiept.

Je kunt chioggiabieten rauw eten in een salade of ze kort inleggen in een zoetzuur of agrodolce en er daarna een flinterdunne carpaccio van maken. Geen bietenfan? Dan kun je de bietjes bewaren in zoetzuur zodat je heerlijke smaakmakers krijgt voor een salade, pasta of bij een goed stuk vlees. Let op: als je de bieten inlegt, wordt het roze-witte patroon minder duidelijk en de biet knalroze.

Radijzen

Als er een moestuingroente is die iedereen zónder groene vingers laat gillen, is het de radijs. Op het eerste gezicht denk je er misschien niet aan om radijzen te planten als je een moestuin start, maar geloof ons: doe het! Plant de radijzen, knipper twee keer en je hebt een stel knalroze parels om uit de grond te trekken.

Let wel op met welke zaden je koopt en hoe lang ze maximaal in de grond kunnen blijven. Schieten de radijzen door, dan kunnen ze zacht en melig worden, dat wil je niet.

Dit is de bizarre reden waarom wortels oranje zijn

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.