Redactie
Redactie Recepten 28 jul 2016
Leestijd: 1 minuut

Arabische speltsalade met wortel, munt, granaatappel en sinaasappel

Matt Preston, bekend van de Australische MasterChef, heeft een nieuw boek uitgebracht: De perfecte Preston. En wij mogen een heerlijk recept uit dit boek met jullie delen: een Arabische speltsalade met wortel, munt, granaatappel en sinaasappel.

Doe de spelt samen met de bouillon en 250 ml water in een pan (de verhouding moet 3 delen vocht op 1 deel granen zijn). Als je alleen water gebruikt, moet je ook wat zout toevoegen. Ik gebruik een combinatie van bouillon en water omdat ik geen keuze kan maken.

Breng aan de kook op middelhoog vuur, zet het vuur dan laag en laat de granen koken tot ze gaar zijn; dat duurt gemiddeld 50 minuten. Blijf wel in de buurt: voeg water toe als de inhoud van de pan droog lijkt te koken.

Giet de granen af, doe ze in een kom en laat ze afkoelen. De spelt moet nootachtig smaken en mag zeker niet papperig zijn.

Verwarm tijdens het koken van de spelt de oven voor op 180 graden.

Schep de stukken wortel om met ras-el-hanout, zout, peper, honing en olie. Verdeel het mengsel over een bakplaat en rooster het 30 minuten in de oven, tot het gaar en verkleurd is.

Als je wilt gaan serveren, schep je de spelt om met walnotenolie en granaatappelmelasse. Snijd de partjes sinaasappel in stukjes en doe ze samen met alle overige ingrediënten, inclusief de wortels, bij de spelt. Schep alles voorzichtig om, schep de salade op een bord en serveer direct.

Tekst: Matt Preston, foto’s: Mark Roper

De perfecte Preston (uitgebracht door Kosmos Uitgevers) is binnenkort te koop in de (digitale) boekhandel voor € 24,99.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.