Pip Minkels
Pip Minkels Inspiratie 4 mrt 2024
Leestijd: 6 minuten

Makkelijk een gerecht vegan maken? Wij delen onze beste tips!

Deze week is het de week zonder vlees & zuivel. Misschien eet je zelf al regelmatig vegan, of ben je hier nog niet zo in thuis maar wel nieuwsgierig naar manieren om wat vaker plantaardig te eten. Wij delen daarom onze beste tips waarmee het nog makkelijker wordt om een gerecht vegan te maken.

Want met een kleine switch in je gerecht is wat vaker vegan eten eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. En daar houden we van!

Een gerecht vegan maken

Misschien probeer je al een tijdje om wat vaker vegan te eten en ben je op zoek naar slimme manieren om vlees & zuivel te vervangen door een plantaardig alternatief. Of misschien ben je nog helemaal niet bekend met een vegan dieet en krijg je spontane koudwatervrees van alle informatie die op je af komt wanneer je het woord ‘vegan’ intypt op Google. We get it.

Laten we eerst even voorop stellen dat veganistisch eten helemaal niet moeilijk of saai hoeft te zijn. Er zijn tegenwoordig genoeg smaakvolle alternatieven voor vlees & zuivel die een heuse toevoeging zijn aan jouw gerechten. Je moet alleen even de trucjes kennen om bepaalde componenten, zoals ei of kookroom, te vervangen met een plantaardig alternatief.

Wij delen goede vervangers voor vlees & zuivel die het nog makkelijker maken om een gerecht vegan te maken. Misschien zijn sommige producten helemaal nieuw voor je en heb je geen idee waar je deze kunt kopen; geen paniek! Ook dat vertellen we je natuurlijk.

Vegan chocolademousse met tofu
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

1. Ei

Gekookt ei

Geniet je in de ochtend vaak van een snee geroosterd brood met een portie roerei, maar ben je bang dat je deze even opzij moet zetten in de week zonder vlees & zuivel? Niet getreurd, dat hoeft helemaal niet!

Een hele goede vervanger voor de smaak van een eitje is Indiaas zwart zout, genaamd Kala Namak. Dit zout heeft een zwavelachtige smaak en door een beetje hiervan toe te voegen aan jouw gerecht, boots je de smaak van een (gekookt) ei na.

Je vindt Kala Namak bij de meeste toko’s, vooral die waar ze Indiase producten verkopen. Tegenwoordig ligt dit product ook al bij veel gezondheidswinkels en biologische supermarkten in de schappen. Geen toko of biologische supermarkt in de buurt? Maak je geen zorgen: je kunt Kala Namak ook op veel websites online bestellen.

Onze tip voor ‘scrambled eggs’: Hak wat tofu fijn, bak dit in een pan en voeg er wat plantaardige melk en een beetje Kala Namak aan toe. Voilà; een veganistische versie van jouw favoriete ontbijtje.

Aquafaba vegan eiwitvervanger
Unsplash

Eiwit

Oh jee, je bent die lekkere schuimpjes aan het maken en ineens vraagt je recept om het eiwit van twee eieren. Geen paniek, je gerecht is nog niet verpest!

Er is namelijk een hele goede plantaardige vervanger voor eiwit, genaamd aquafaba. En nog beter: dit kun je in elke reguliere supermarkt vinden. Aquafaba is namelijk niets meer dan het kookvocht van kikkererwten. Klinkt misschien niet zo culinair, maar aquafaba heeft een neutrale smaak. Wanneer je het opklopt met wat suiker, krijgt dit een hele luchtige, romige structuur.

Perfect dus als vervanger van eiwit, bijvoorbeeld voor de bereiding van zoete baksels: probeer bijvoorbeeld eens deze heerlijke vegan meringues. Spoel de volgende keer wanneer je een blik kikkererwten opentrekt niet gedachteloos het vocht door de gootsteen: je kunt dit namelijk ook nog een paar dagen in de koelkast bewaren of het invriezen.

Lees ook: 8x lekkere recepten met kikkererwten

2. Room

In zowel hartige als zoete gerechten wordt vaak een vorm van room gebruikt om beslag of saus mee te maken. Deze soorten room bevatten meestal lactose en zijn daardoor niet vegan approved. Gelukkig hebben wij de perfecte plantaardige vervanger gevonden!

Een product waar je geweldig romige sauzen mee kan maken is silken tofu. Dit bevat van zichzelf weinig smaak, en dat maakt het een ideale toevoeging aan gerechten omdat het geweldig goed andere smaken in zich opneemt. Door de zijdezachte structuur is het gemakkelijk te blenden: wij maakten er eerder al vegan chocomousse mee. Je vindt silken tofu in elke biologische supermarkt of bij de toko.

Wat kun je allemaal met silken tofu, oftewel zijdetofu?

Salade met silken tofu en gyoza
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

3. Gelatine

Sta je regelmatig in de keuken, dan heb je vast en zeker wel eens met gelatine te maken gehad. Gelatine is een bind- en geleermiddel: het zorgt ervoor dat je baksels opstijven en dat vloeistoffen, bijvoorbeeld in een soep, gebonden worden.

Gelatine wordt gemaakt van de botten en huid van dieren, en is dus geen plantaardig product. Gelukkig is er wél een goed alternatief voor deze jelly, waarmee je heel makkelijk een gerecht vegan maakt: agar-agar. Dit is een veganistisch product wat gemaakt wordt van algen en in poedervorm verkocht wordt.

Voor 10 blaadjes gelatine gebruik je ongeveer 4 gram agar-agar. Dit poeder is tegenwoordig al in veel grotere supermarkten, zoals de Albert Heijn, te vinden. Helaas nog niet in jouw supermarkt? Ga dan even langs de biologische supermarkt of toko.

Alles over agar-agar: een vegan bindmiddel ter vervanging van gelatine

4. Melk

Koemelk is voor veel mensen al langere tijd niet meer de standaard. En de opvatting dat plantaardige melk smaakloos is, is gelukkig inmiddels ook wel achterhaald. Er zijn heel veel alternatieven waarmee je een gerecht veganistisch kunt maken door koemelk te vervangen met een andere soort melk.

Een aantal bekende vervangers zijn havermelk, sojamelk, kokosmelk, erwtenmelk en amandelmelk. Deze varianten zijn in alle reguliere supermarkten te vinden en verschillende soorten melk zijn geschikt voor verschillende bereidingen. Zo is kokosmelk heerlijk in zoete baksels en is havermelk uiterst geschikt om een cappuccino mee te maken. Experimenteer vooral met verschillende soorten om te ontdekken wat jij het lekkerst vindt!

Lees ook: Vegan bananenbrood met salted caramel

vegan bananenbrood met salted caramel
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

5. Boter

Een vegan gerecht en roomboter; dat botert niet helemaal. Inmiddels zijn er daarom gelukkig genoeg goede alternatieven om jouw gerecht tóch dat romige van de boter mee te geven en hiermee niets in te leveren op de smaak. Do we need to say more?

Een goed plantaardig alternatief voor roomboter is kokosolie. Dit veelzijdige product is perfect als vervanger voor boter in zowel zoete als hartige baksels. Kokosolie is bij elke supermarkt (of drogist!) te koop. Ook zijn er tegenwoordig steeds meer plantaardige varianten van roomboter te vinden in de supermarkt: deze worden vaak gemaakt van lijnzaad, koolzaad en/of zonnebloem.

Zo veelzijdig is kokosolie: 10 x lekkere toepassingen

6. Kaas

Als echte kaaskoppen zijn we misschien wat huiverig om onze geliefde gele vriend in te ruilen voor een plantaardige versie. Toch zijn er de laatste jaren steeds betere alternatieven voor kaas te vinden, waaronder edelgistvlokken. Dit natuurproduct is een populaire vervanger van (strooi)kaas en kan zowel warm als koud worden gegeten. Edelgist heeft een notige, hartige smaak en wordt dan ook vaak vergeleken met Parmezaanse kaas. Je vindt dit product in de schappen van de meeste (biologische) supermarkten en natuurwinkels. Hiermee kun je dus heel makkelijk een gerecht vegan maken, en kun je toch gewoon genieten van jouw favoriete cheesy pasta.

Lees ook:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.