Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Inspiratie 1 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Wat zijn edelgistvlokken en wat je kun je er allemaal mee?

Edelgistvlokken – of in het Engels nutritional yeast – zijn bij veel vegans standaard in de kast te vinden. Deze vegan vlokken hebben namelijk de eigenschap dat ze een kazige, licht notige en hartige – sommige zeggen lichte umami – smaak hebben en daarbij ook nog eens veel vitamines en mineralen bevatten. 1 + 1 = 3 in dit geval: een superoplossing!

We duiken in de edelgistvlokken…

Wat zijn edelgistvlokken precies?

Edelgistvlokken = bakkersgist waarvan de levende cellen zijn gedeactiveerd tijdens het bereidingsproces. Bakkergist is ‘levend’ en gaat zich vermeerderen, waardoor bijvoorbeeld brood luchtiger wordt. Deze eigenschap hebben edelgistvlokken dus niet meer. Ze worden specifiek gemaakt om als edelgistvlokken – of poeder – door het leven te gaan en mensen blij te maken als toevoeging bij de maaltijd.

Geen zorgen: deze gist is familie van de paddenstoel, zij kunnen door vegans met een gerust hart gebruikt worden.

Waar kun je allemaal met edelgistvlokken?

Edelgistvlokken zijn door hun veelzijdigheid en gemak in gebruik een geliefde smaakmaker in de vegan keuken. Maar je hoeft zeker niet vegan te zijn om deze vlokken eens over jouw gerechten te strooien. Ze zitten vol vitamines, ze zijn laag in calorieën, zijn lang houdbaar en ook nog eens hartstikke lekker. Op deze manieren kun je ze allemaal toepassen.

Als kaas

De vlokken worden het meest gebruikt als vervanging van geraspte kaas. Op een simpele pasta, risotto of bij een omelet, eigenlijk overal waar je normaal geraspte kaas (of gemalen parmezaan) had gebruikt, kun je de vlokken toepassen. Let wel even goed op de dosering, dat is wel even wennen in het begin. Maar ook bijzonder lekker op gegrilde groente zoals asperges of crispy palmkool.

Smaakmaker

Een geweldige toepassing van edelgistvlokken is dat je het heel goed kunt gebruiken als smaakmaker. In India zie je hem vaak terugkomen in vegan maaltijden en dan speciaal in curry’s. Maar als smaakmaker in de aardappelpuree of salade is hij ook perfect. Het kan een gerecht echt extra wauw geven, zonder dat je veel zout hoeft toe te voegen.

In of op de saus

De unieke pré van deze vlokken is dat ze naar kaas smaken, zonder dat er een uier aan te pas is gekomen. Perfect dus om vegan kaassaus van te maken, die je gebruikt in een bechamelachtige saus bij een lasagne, bij een mac and cheese of old skool over de bloemkool.

Maar je kunt ook denken aan een kleine toevoeging op de hummus of in de pesto. Me-ga goed!

Snacks

Een hele range aan snacks kunnen wel een paar sprenkelingen van dit gist gebruiken en je weet niet wat je meemaakt. In het bijzonder op loaded fries, nacho’s, gefrituurde groente, kapsalon, hartige koekjes en zelfs – we durven het bijna niet te zeggen – bij popcorn. Yes, begin maar met strooien.

Nog meer inspiratie nodig? Op Self.com, verzamelden ze maar liefst 30 uiteenlopende recepten met edelgistvlokken. Stuk voor stuk nog lekkerder.

 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.