Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 6 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Welke (plantaardige) melk schuimt het beste?

Een goeie cappuccino in de ochtend en je dag kan eigenlijk niet meer stuk. Bijna iedereen is dol op koffie met een laag luchtig opgeklopte melk en geef ze eens ongelijk. Alsof je in een oppeppende wolk hapt, mits de melk goed is opgeschuimd natuurlijk. Want plantaardige melk opschuimen, dat is toch niet zomaar gepiept. Wij zochten voor je uit welke melksoorten het beste schuimen.

Vanaf nu enkel nog koffietjes met killer schuimlagen!

Welke (plantaardige) melk schuimt het beste?

Want kiezen tussen soja-, haver-, amandel-, kokos-, erwten- en ‘gewone’ melk, dat is al een hele klus.

Volle melk

We beginnen met de enige dierlijke melk in dit artikel. Hoewel koemelk bij veel koffiezaken niet eens meer als keuze wordt gegeven, blijkt een melkschuimlaag van volle melk toch echt onweerstaanbaar. Volle melk schuimt namelijk extra goed op vanwege ‘t hoge vetpercentage. Dit zorgt voor een goeie, stevige, schuimlaag.

Volle melk opschuimen kan prima met een melkopschuimer die je met de hand bedient, maar wil je gemak? Kies dan een elektrische melkopschuimer. Met één druk op de knop de lekkerste melk voor je koffie!

plantaardige melk stock unsplash
Bron: Unsplash

Sojamelk

Toen de koemelk uit het koffielandschap ‘verdween,’ maakte de sojamelk haar intrede. De eerste plantaardige optie voor een cappuccino of een latte macchiato was gelijk een groot succes. Sojamelk heeft namelijk nog steeds die ietwat zurige melksmaak, maar is een stuk ‘wateriger.’ Toch zeggen we dat onterecht.

Sojamelk blijkt onder de plantaardige melksoorten dé beste melk om op te schuimen. Dit komt door het hoge eiwitgehalte en vetpercentage in de melk. Klaar, opschuimen maar? Tip: je kunt sojamelk ook prima opschuimen met een staafmixer. Verwarm de melk dan eerst in een steelpannetje, giet ‘t over in de beker van een staafmixer en zet de mixer erop.

Havermelk

Toen de sojamelk eenmaal passé werd, kwam de havermelk om de hoek kijken. En hoe! Havermelk is inmiddels zo’n begrip geworden in het Randstedelijke koffielandschap, dat er een heuse havermelkelite ontstond. En dat is óf goeie marketing, óf de melk is gewoon erg goed.

In het geval van havermelk geldt beide. Toen melkmerk Oatly zijn havermelk op de markt bracht, ging de melk pas echt sky high. Daarvoor was havermelk eigenlijk altijd – na het opschuimen – slap, waterig en gewoon geen cappuccinomateriaalTegenwoordig is havermelk (mits je Oatly of een andere ‘barista’ variant kiest) een van de beste plantaardige melksoorten om op te schuimen.

Kies in het geval van havermelk wel voor een elektrische melkopschuimer. Doe je ‘t handmatig dan kan het zijn dat je er teveel lucht bijpompt, wat resulteert in een waterige melk. Wil je niet!

plantaardige melk stock unsplash
Bron: Unsplash

Amandelmelk

Kijk, ‘t kan natuurlijk zo zijn dat je amandelmelk uit principe drinkt. Vanwege de vitamines bijvoorbeeld, óf omdat het gewoon bij je leefstijl hoort. In beide gevallen zul je vast al ontdekt hebben dat amandelmelk totaal niet je beste vriend is als je een goede cappuccino wilt maken. Zélfs de barista varianten van amandelmelk stellen ons teleur.

Hoe dit kan? Amandelmelk bevat geen eiwitten en eiwitten maken schuim. Dus als die eiwitten er niet zijn, krijgt de melk enkel luchtbelletjes door het ‘geklop.’ Dit is iets anders dan wanneer de melk opschuimt en zal uiteindelijk een mondgevoel van lik m’n vestje opleveren. Zonde! Want de smaak van amandelmelk is zo lekker.

Kokosmelk

Kokosmelk opschuimen? We horen je denken. Want kokosmelk gebruikt men vandaag de dag toch nog steeds voor voortreffelijke curry’s en andere Oosterse experimenten? Klaarblijkelijk kun je ‘t ook gebruiken om op te schuimen.

Althans: kokosmelk opschuimen is niet zo’n super idee. De melk heeft namelijk amper eiwitten, wat de melk niet goed laat opschuimen. Het zal waterig blijven en niet in volume stijgen. Geen macchiato material dus.

Wél een goed koffie idee met kokosmelk? Ga voor een affogato. Doe een espresso in een klein glaasje, bolletje ijs erbij en schenk er wat kokosmelk overheen. Gegarandeerd genieten!

Erwtenmelk

Wie een beetje op de hoogte is, weet dat er de laatste jaren steeds meer reclame wordt gemaakt voor melk van erwten. Een aquafaba drankje welteverstaan. En als je wel eens een plantaardige Pornstar Martini heb gemaakt, is aquafaba sowieso al je beste vriend. Dit water van erwten kun je namelijk fantastisch als eiwitvervanger gebruiken.

Erwtenmelk wordt dan ook gemaakt van een groot deel aquafaba. Dit geeft de drank een hoog eiwit gehalte. En voor wie goed heeft opgelet: eiwitten betekenen goed schuim. Daarom kun je erwtenmelk fantastisch als cappuccino melk gebruiken. De melk is ietwat bitter, maar met een goeie sterke espresso erbij zul je dit niet proeven.

Schuim erwtenmelk op met een elektrische melkopschuimer. Dit zal het beste, stevige doch luchtige resultaat geven!

Onmisbare hack: melk opschuimen zonder melkopschuimer

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.