Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 8 jan 2021
Leestijd: 5 minuten

Happy new food year! 10 (culinaire) lichtpuntjes om de winter mee door te komen

Het nieuwe jaar is pas net begonnen, maar de januaridip is nu al ingezet. Het is koud, het is donker en we zitten in lockdown – in ieder geval tot en met 19 januari. Toch zijn er altijd weer lichtpuntjes om naar uit te kijken. Hieronder ons lijstje met positieve dingen die ons door de winter van 2021 heen gaan slepen.

1. Supermarkten van toprestaurants

De winkels zijn nog zeker de komende twee weken dicht, máár er is hoop voor foodies: steeds meer restaurants hebben zichzelf tijdelijk getransformeerd tot supermarkt, wijnwinkel of delicatessenzaak. Niet alleen scoor je daar de állerbeste lekkernijen, je steunt er ook nog eens je favoriete horecazaken mee. Win-win.

> Lees meer: doe je boodschappen bij deze pop-up shops van de horeca

2. De snert van Joris Bijdendijk en Samuel Levie

De Amsterdamse worstenmaker Samuel Levie en RIJKS-chef Joris Bijdendijk bedachten samen de receptuur voor erwtensoep uit blik: SNERT. Ze willen je eindelijk écht smaakvolle soep uit blik laten proeven. Dat is gelukt: hun versie wordt gemaakt van spliterwten, veel blad- en knolselderij, wortel, pastinaak en de rookworst van Brandt & Levie.

Ook openden ze een eigen SNERT-bar en webshop, waar je onder andere toffe SNERT-merchandise kunt aanschaffen. Een kekke muts en hoodie die je warm houden, bijvoorbeeld.

3. Kookprojecten om je op te storten

Er is dan misschien weinig om te doen buiten de deur, maar zonder al die etentjes, feestjes en verplichtingen heb je in ieder geval je handen vrij om je nu eens op die kookprojecten te storten.

Zelf brood bakken, verse pasta maken, sambal maken of de nieuwste food trends op TikTok uitproberen: wat houdt je nu nog tegen? Wij maakten een lijst met de leukste kookprojecten om nu op te pakken.

4. De bakker

Kijk nou toch even naar die foto hieronder. Is dat geen regelrechte broodporno? Het betreft hier een van de befaamde kanelbullens (kaneelbroodjes) van 4850 in Amsterdam. Want goed nieuws: de bakkers en broodbakkers zijn nog steeds operatief! Trakteer jezelf dus op het allerbeste brood van jouw stad en de lekkerste gebakjes. Daarmee steun je niet alleen je locals; goed, écht lekker brood is ook gewoon een basisbehoefte (ja: ook kaneelbroodjes…).

> Woon je in Amsterdam? Bij deze bakkerijen haal je het beste brood van Amsterdam

5. Uitgebreide ontbijtjes

Nu we met z’n allen thuiswerken, betekent dat ook dat we voldoende tijd hebben om ons te storten op de belangrijkste maaltijd van de dag: het ontbijt. Dat hoeft dus niet langer meer even snel een croissant op het station of een ontbijtreep achter je bureau te zijn.

De mogelijkheden zijn eindeloos: maak lekker een gepocheerd ei met knoflookyoghurt en chiliboter (cilbir), avocado toast, een gezonde smoothiebowl of verwarmende havermout. Om uitgebreid van te genieten zónder stress dat je de deur uit moet.

6. Smoothies

In de winter krijgen wij altijd een grote behoefte aan voedzaam, gezond eten (naast een heleboel verwarmend comfort food, maar dat terzijde…). Dé manier om nog altijd lekker veel fruit binnen te krijgen op een makkelijke en lekkere manier, is wat ons betreft met de goede oude smoothie. Heel veel vrolijkheid in een glas, al helemaal als je er een tof (herbruikbaar) rietje in steekt.

> Inspiratie: dit zijn de allerlekkerste gezonde smoothies

Smoothie met kefir en blauwe bessen
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

7. Food series bingewatchen

Kun je je voorstellen dat de lockdown had plaatsgevonden in een tijd vóór Netflix? Wat hadden we dan met onszelf aangemoeten? Nu kunnen we tenminste eindeloos bingewatchen, zonder ons ergens voor te schamen. En goed nieuws: Netflix staat vol met heerlijke food series.

> Speel ‘m uit: een overzicht van culinaire Netflix tips die elke foodie gezien moet hebben

8. Al die fantastische afhaalmaaltijden

Voor wie regelmatig een maaltijd afhaalt of laat thuisbezorgen, is dit bijna een tijd van keuzestress. Je kunt nu namelijk van de allerbeste restaurants maaltijden voor thuis bestellen en dat blijft toch best bijzonder.

Een maaltijd van een sterrenrestaurant nuttigen in je joggingpak op de bank? Dat kan dus. Dat fantastische gerecht van je lievelingsrestaurant drie keer per week bestellen? Nu kan het. Profiteer ervan zolang het nog kan én steun de horeca.

Culy stelde een lijst samen van de restaurants waar je nu kunt afhalen. En vergeet ook niet de afdeling snacks van toprestaurants.

9. De nieuwste kookboeken om uit te koken

Fun fact: we hebben ooit eens gehoord dat mensen gemiddeld 1,5 recept koken uit een kookboek. Best weinig. Maar meer tijd thuis betekent ook meer tijd om nog eens wat dieper in die kookboeken te duiken. De afgelopen weken kwamen er al héél veel lekkere nieuwe kookboeken uit. En er zijn ook weer heel veel nieuwe titels voor 2021 waar wij ons op verheugen.

Paramaribo van Judith Cyrus bijvoorbeeld. Jord Althuizen komt in maart met Smokey Goodness Lowlands BBQ. Bas Robben heeft Hotpot voor deze maand op de planning staan. Jigal Krant komt in maart met de spannende opvolger van zijn bekroonde boek TLV: TLV vegan. En Alison Roman’s eerste boek komt in februari uit in een Nederlandse vertaling: Lekker thuis!

Daarbij zijn we ook héél benieuwd naar titels als Homakase – Stap voor stap home made sushi – van Oof Verschuren (de man en huisfotograaf van Yvette van Boven), Mi casa Peru (over de Peruaanse keuken) van ceviche-koningin Katinka Lansink Dodero en Wereldse Smaakmakers van sterrenchef Pascal Jalhay. We kunnen niet wachten.

10. Het moment dat de horeca weer open mag

Of het op 20 januari gaat gebeuren of wanneer dan wel: er is niemand die het weet. Maar feit blijft dat we ons alvast een stevig potje kunnen verheugen op het moment dat onze favoriete restaurants hun deuren weer mogen openzwaaien.

Dat we weer een biertje of wijntje kunnen drinken in de kroeg of op het terras. Of uitgebreid kunnen tafelen met vrienden in een toprestaurant. Waar ga jij het eerste heen als het weer kan…?

Meer om vrolijk van te worden:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.