Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 30 jan 2020
Leestijd: 6 minuten

Culy’s Stationscroissant Contest: hier haal je de beste croissant op het station

Het is misschien wel de meest geliefde snack onder forenzen: de croissant. Heel de dag door zijn ze verkrijgbaar bij zaken op stations door heel Nederland, en vooral ‘s ochtends is het niet bij te houden hoeveel handen met daarin een croissantje je kunt tellen. Maar waar scoor je de beste croissant op het station?

In navolging van Culy’s Croissant Contest van vorig jaar, besloten we ons te onderwerpen aan de test: waar haal je de beste croissant op het station? Welkom bij Culy’s Stationscroissant Contest.

Als uitgangspunt namen we het station dat het meest centraal ligt in Nederland: Utrecht Centraal. We haalden croissants bij de zaken die je ook op andere grote stations aantreft. Dat zijn:

 • Julia’s
 • AH to Go
 • HEMA
 • Kiosk
 • De Broodzaak
 • Starbucks

Fabriekscroissants

Er is wel even een dik, vet verschil met de croissants die we de vorige keer beoordeelden. Want waar sommige bakkers nog echt met de hand zelf croissants staan te maken (bijvoorbeeld Le Fournil de Sebastien en Gebr. Niemeijer in Amsterdam), kunnen we ons niet voorstellen dat de zaken op de stations iets anders gebruiken dan de fabriekscroissant. Oftewel: croissants die niet met de hand worden gemaakt, maar in een fabriek van de lopende band komen rollen.

Daar zal dikwijls – misschien wel in alle gevallen – gebruik zijn gemaakt van margarine of een deel margarine ten opzichte van roomboter. En we weten allemaal dat echte boter natuurlijk veel meer smaak geeft dan margarine.

Deze stationscroissants zijn dan ook niet te vergelijken met de croissants van de ambachtelijke bakker die ze helemaal zelf maakt (waar er helaas steeds minder van zijn, zelfs in het land van de croissant Frankrijk). Ze zijn – zoals de Amerikanen zouden zeggen – in a league of their own.

Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

De beoordeling

We denken dus zeker niet te romantisch over de stationscroissant. Maar nogmaals: wie veel onderweg is met de trein, zal zich toch af en toe vergrijpen aan het voedselaanbod op het station. En when you have to, is hier Culy’s Stationscroissant Contest om je te helpen je keuze te maken.

Bij ons kritische oordeel laten we ons leiden door vier kenmerken waarop we de croissants willen beoordelen. Dit zijn:

 1. Prijs (en de prijs-kwaliteitsverhouding)
 2. Uiterlijk (geur, vorm, kleur – want een goede croissant is goudbruin van buiten en lichtgeel van binnen – en luchtbelletjes in het deeg)
 3. Textuur (knapperig, luchtig, kruimelig)
 4. Smaak (boterig, zoet, prettig of niet prettig)

Op basis van elk van deze kenmerken bepalen we de lekkerste stationscroissant.

Hieronder volgen ze, in willekeurige volgorde.

> Check hier nog even hoe je een goede croissant herkent

Julia’s

Culy’s oordeel: deze vorm vinden we het leukst. “Deze ziet er het minst uit alsof ‘ie in een fabriek gemaakt is. Juist omdat ‘ie niet perfect is.” De geur is zoet en boterachtig. De kleur niet te donker en niet te licht, precies zoals het hoort.

Bij het snijden horen we een knisperend geluid dat ons tevreden stemt. Hij snijdt lekker door en zakt niet in. De binnenkant is ook aantrekkelijk: veel luchtbelletjes en een lichtgele kleur.

Hij smaakt bros en luchtig en heeft een boterige nasmaak, die goed blijft hangen. “Die van Julia’s lijkt het meest op een croissant, als je bent aangewezen op een stationscroissant.”

 • Prijs: € 1,80
 • Eindcijfer: 4/5

AH to Go

Culy’s oordeel: de stationscroissant van AH to Go kruimelt het meest – alleen al in het zakje zitten superveel kruimels. Goed teken voor de textuur, minder voor je outfit.

Je drukt ‘m meteen plat tijdens het snijden, of als je een stukje afscheurt. Aan de binnenkant staren we voor de helft in een groot gat, de andere helft bevat hele kleine luchtbelletjes.

De kruimelige crunch van de laagjes is lekker. Hij heeft minder botersmaak dan sommige van de andere croissants, wel meer bite en een zekere vettigheid die fijn is in je mond. “Wel wat vlak van smaak”.

 • Prijs: € 1,30
 • Eindcijfer: 3/5

Hema

Culy’s oordeel: de goedkoopste croissant van het stel, maar ook de donkerste. Opvallend donker gebakken. Hij ruikt naar… niks! Bijna geen geur, geen boteraroma.

De korst klinkt hard tijdens het aansnijden. De binnenkant is het lichtst van kleur van de zes, dat zal van de margarine zijn. Terwijl deze croissant zo hard gebakken lijkt, is ‘ie helemaal niet knapperig. Hij heeft ook niet de boterachtige smaak die je verlangt van een croissant. “Hij smaakt niet naar croissant.”

Het is de goedkoopste, maar het prijsverschil met die van AH to Go is € 0,05 cent en het smaakverschil is veel groter. 

 • Prijs: € 1,25
 • Eindcijfer: 1,5/5

Kiosk

Culy’s oordeel: een modelcroissantje. En dus eigenlijk net iets te netjes. Ruikt niet zo lekker: iets zurig, geen ambachtelijke banketbakkersgeur. “Hij ruikt als een hotelcroissant”. 

De korst is knapperig, binnenin is deze croissant zacht: zoals het hoort. We zien een mooie honingraatstructuur, grote luchtbelletjes, gelijkmatig verspreid. De kleur aan de binnenkant is lichtgeel, vergelijkbaar met die van Julia’s. 

Qua look doet ‘ie aan als een romige croissant, maar hij doet onder qua smaak. “Echt geen botersmaak, ik proef alleen maar margarine.” En: “Vlak en flets.”

 • Prijs: € 1,60
 • Eindcijfer: 2,5/5

De Broodzaak

Culy’s oordeel: De geur is overduidelijk croissant. Deze heeft de beste geur van het stel, vinden we. Een aangenaam aroma van boter en suiker. Wel is deze stationscroissant opvallend veel lichter van kleur dan de rest. 

Snijden we de croissant door, dan zien we inconsistente luchtbelletjes en hele luchtige laagjes, die bijna doorzichtig zijn. De binnenkant is nog wat vochtig en te zacht.

Deze croissant heeft het vettigste mondgevoel van de zes, en dat vinden we plezierig. De botersmaak is aangenaam, maar mist toch wel echt textuur. Het lijkt alsof is ‘ie net te kort is gebakken, maar dat hebben we dan liever dan te hard (Hema).

Idealiter zouden we de botersmaak van deze croissant combineren met de textuur van die van AH to Go. Conclusie: als je van een zachte croissant houdt, is die van De Broodzaak de beste uit de test. 

 • Prijs: € 1,60
 • Eindcijfer: 4/5

Starbucks

Culy’s oordeel: Starbucks heeft de duurste stationscroissant. Met zijn €2,20 is ‘ie fiks duurder dan de rest. Deze croissant heeft bijna geen geur, geen boteraroma. “Ruikt naar karton of afbak-pistoletjes”. De croissant oogt niet per se aantrekkelijk, maar ook niet lelijk. We vinden ‘m er wel een beetje droog uit zien en dof. Er is weinig contrast. We zien wel laagjes.

Tijdens het aansnijden deukt de croissant helemaal in. Het bovenste laagje is meteen stuk. Binnenin zien we hele grote luchtbellen. Dat verklaart waarschijnlijk waarom ‘ie zo inzakt tijdens het snijden. 

Deze croissant is droog, bevat weinig smaak en is niet knapperig. “Alsof ‘ie al vijf dagen bij Starbucks ligt. Totaal niet vers.” De nasmaak is wel zoet, veruit het zoetst zelfs. Wij houden het – voor nu – toch liever bij de koffie.

 • Prijs: € 2,20
 • Eindcijfer: 1/5

De beste stationscroissant volgens Culy

‘s Ochtends niet ontbeten en wil je nog snel een croissant op het station scoren? Dan kun je die volgens ons het beste halen bij Julia’s en De Broodzaak! Beide croissants scoorden een 4/5.

We hebben een gelijkspel. Julia’s heeft de textuur mee, de vorm en looks. Een goede stationscroissant die daarmee eigenlijk de meeste punten van onze beoordeling afgevinkt.

Die van De Broodzaak was zeker niet lelijk, maar wel het lichtst. De Broodzaak scoorde vooral op smaak: lekkerder, zoeter, smeuïger en boterachtiger. Het gaf ons een echt croissantgevoel in de mond. 

Wat ons verder nog opviel: qua prijs zijn de croissants van de (goede) bakker gelijk aan die van het station. En als je dan naast de smaak ook nog de liefde en het vakmanschap meerekent, raden we aan toch eens wat vaker langs de ambachtelijke bakker gaan.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.