Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 29 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom katten wild worden van olijven

Je staat gek te kijken als je kat ineens je borrelplankje aanvalt met een bloeddorstige blik in zijn ogen. Het is hem niet eens te doen om de hammetjes en de kaasjes, hij gaat recht op zijn doel af: de olijven. Waarom worden katten in vredesnaam wild van olijven?

Waarom zijn katten gek op olijven?

Sla er op een saaie zondag Youtube eens op na, en je valt in een wormgat vol filmpjes van katten die helemaal wild worden van een portie olijven. Zoals in dit artikel van onze collega’s van Metro.

Katten worden als een magneet door de geur aangetrokken, likken aan de olijven, knagen aan de olijven en spelen ermee.

Maar waarom eigenlijk? Wat is die aantrekkingskracht van olijven op onze pluizige poezenvrienden?

Kattendrugs

De verklaring is heel simpel: in olijven komen bestanddelen voor die ook zitten in kattenkruid (ook wel bekend als catnip). Kattenkruid – ook wel drugs voor katten genoemd – wordt veel gebruikt in kattenspeeltjes of -voeding, omdat het op veel katten een ontspannend of mild hallucinerend effect heeft.

Kortom: ze worden er wild van. En dus ook van olijven.

Kan het kwaad?

Afgaand op de bezeten blik in de ogen van je kat zodra hij een olijf in zijn poezelige pootjes heeft, zou je kunnen denken dat olijven schadelijk zijn voor katten. Maar wees gerust: het kan weinig kwaad.

Het is niet verstandig om je kat grote hoeveelheden olijven te laten eten (zeker niet de bewerkte variant die we veelal kopen, vanwege de hoge hoeveelheid zout en olie), en check ook even of er geen pit in zit waar je kat in kan stikken. Maar af en toe een olijfje kan prima.

Daarbij zouden olijfolie en olijfbladeren zelfs heel gezond zijn voor katten. Dat Mediterraanse dieet is dus zowel voor mens als dier niet zo slecht…

Meer gekke food weetjes:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.