Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 20 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

De lekkerste recepten met (verse) vijgen

Als het vijgenseizoen is aangebroken, weten wij niet hoe snel we deze paarsige zoete bommetjes moeten inslaan. Vijgen geven namelijk elke maaltijd een instant joie de vivre gevoel, maar zorgen vooral ook voor een fijne smaak. Wij verzamelden de lekkerste recepten met vijgen voor je. Kun je weer even vooruit als het waar uit de boom valt.

De lekkerste recepten met vijgen

Van galettes tot chutney en van weldadige tosti’s tot bescheiden taartjes: de vijg is een echte allemansvriend.

Tosti met brie, parmaham en vijg van Nigella Lawson

Als er iemand is die zichzelf met recht de titel “Queen of comfort food” mag geven, is het Nigella Lawson wel. Ook deze keer slaagt ze erin een recept te delen dat bij de eerste hap voelt als een warme knuffel. Geen wonder, want voeg je brie, parmaham en verse vijgen samen, dan kan het ook bijna niet fout gaan.

tosti met brie van Nigella Lawson> Naar recept: Tosti met brie, parmaham en vijg

Galette met vijgen, geitenkaas en tijm

Als er íéts is waar wij dol op zijn, dan zijn het wel galettes. Deze ‘taarten’ doen ons hart voor de Franse keuken namelijk meteen sneller kloppen. Het deeg draperen we zorgvuldig doch met enige nonchalance over de vulling en als het warme taartje dan uit de oven komt, wanen we ons iedere keer weer op een boerderijtje in de Franse Provence.

Galette met vijgen, geitenkaas en tijm
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: galette met vijgen, geitenkaas en tijm

Vijgentaartje met hazelnoten van Rutger

Je kan wellicht goed koken, maar goed bakken is toch een vak apart. Gelukkig hebben we altijd ‘onze’ Rutger nog. Als geen ander weet ‘ie alle recepten makkelijk lijken en je daardoor onbewust het zelfvertrouwen van een meesterbakker geeft. Dit vijgentaartje met hazelnoten is ook weer zo’n topper. Voeg de vijgen samen met de hazelnootfrangipane en je weet niet wat je proeft!

> Naar recept: Vijgentaartje met hazelnoten van Rutger

Zoete aardappelsalade met verse vijgen en balsamico

Deze zoete aardappelsalade met verse vijgen en balsamico is een spin-off van een klassieker van Ottolenghi. Yotam serveert het geheel met onder meer geitenkaas en gebakken bosui. Maar ook zonder is het gerecht zalig.

Zoete aardappelsalade met verse vijgen
Bron: Culy.nl

> Naar recept: Zoete aardappelsalade met verse vijgen en balsamico

Crostini’s met geitenkaas, verse vijgen en walnoten

De perfecte combinatie van hartig en zoet vinden we terug in deze crostini’s met geitenkaas, verse vijgen en walnoten. Sowieso is een crostini altijd een goed idee, maar deze variant is wel heel erg lekker…

> Naar recept: Crostini’s met geitenkaas, verse vijgen en walnoten

Vijgenchutney van David Lebowitz

Is er iets beter dan de combinatie van hartig en zoet? Wij vinden van niet. Vooral als we deze combinatie maken van (onze grote liefde) kaas én er dan een lekkere lepel vijgenchutney opsmeren. Chutney maken is dan wel razend gemakkelijk, het maken ervan geeft je toch weer steeds het gevoel dat je je leven op orde hebt. Sla jij vast een lekkere kaas in?

> Naar recept: Vijgenchutney van David Lebowitz

Kruidige vijgen uit de oven

Als er één land is waar ze goed weten wat te doen met vijgen, dan is het Italië wel. Mocht je er vaker voor langere tijd komen, dan heb je vast wel eens een tassie verse of gedroogde vijgen van een oude buurvrouw met vijgenboomgaard gekregen.

Ze maken ze in, maken er potten met chutney van of eten ze uit de oven. Heerlijk! Pro tip: het is ook lekker om de vijgen te eten met een plakje gebakken spek of pancetta.

> Naar recept: Kruidige vijgen uit de oven

Amandelkoekjes met mozzarella, gandaham en vijgenjam

Hebben we het over recepten met vijgen, dan komen natuurlijk de klassiekers op een crostini, door een salade en als een chutney voorbij. Want daar floreren de vijgen misschien wel op hun best. Maar ook in deze vijgenjam die je op de amandelkoekjes smeert, komen de vijgen helemaal tot hun recht. En, ‘t is ook nog eens super makkelijk te maken!

> Naar recept: Amandelkoekjes met mozzarella, gandaham en vijgenjam

Bread & butter-pudding met amandelspijs en vijgen

Dit recept met vijgen komt uit het boek Viva Arabia van Merijn Tol en Nadia Zerouali. Een recept waar wij vaak van smullen, want geef toe: vijgen combineren met spijs is wel een héél goed idee.

> Naar recept: Bread & butter-pudding met amandelspijs en vijgen

Tartines met geitenkaas, vijgen en prosciutto

In het straatje recepten met verse vijgen zie je veel geitenkaas, vijg en ham combinaties. Logisch: want zoet en hartig gaan nu eenmaal perfect door één deur.

In dit recept maken we van deze drie-eenheid lekkere tartines. Dat is eigenlijk de chique benaming voor een goed belegde boterham. Doet ‘t vast goed tijdens je volgende lunch: deze tartine met geitenkaas, vijgen en prosciutto.

Bron: Renee Kemps

> Naar recept: Tartines met geitenkaas, vijgen en prosciutto

Koken met vijgenbladeren: olie, vispakketjes en meer

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.