Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 3 jul 2022

Koken met vijgenbladeren: olie, vispakketjes en meer

Wie van vijgen houdt, heeft zich vast wel eens verwonderd over wat te doen met de prachtige bladeren aan de boom. Want is de pret over zodra de vijgen van de boom vallen? Nee: gelukkig kun je met de vijgenbladeren ook heel veel lekkers maken.

En wat blijkt: je kunt nog lekker variëren met een vijgenblad ook!

Spoedcursus vijgenbladeren

Ga je vijgenbladeren plukken uit de gemeentetuin of in het bos? Let dan goed op dat je de felgroene bladeren plukt. Bladeren met een gelige, bruinige of doffe kleur kunnen al oud en verdroogd zijn of een ziekte met zich meedragen. Hierdoor is de smaak niet optimaal. Want die smaak van dat vijgenblad, daar doe je het uiteindelijk voor.

Het blad smaakt een beetje naar vanille, kokos en noten. En dat combineert toch een partijtje goed in verschillende gerechten…

Thee van vijgenblad

Voor de hand liggend misschien, want gedroogde bladeren + heet water = thee, maar vijgenbladeren drogen? Het kan. Het blad heeft zelfs een bijna medicinale functie en werkt ontstekingsremmend, zorgt voor verfrissing en een goede bloedsomloop. Meerdere vliegen in één klap dus.

Zorg wel, dat als je de bladeren plukt, je ze eerst eventjes droogt. Zo blijft de thee namelijk langer houdbaar. Dit kun je doen in een speciale droogoven, maar ook gewoon in een heteluchtoven op 50 graden celcius. Mochten de bladeren gaan waaien, dan kun je een rooster op je bakplaat zetten of iets anders zwaars.

Ceviche olie met vijgenblad

Ook vis en vijgenblad zijn een goeie combi. Zeker een ceviche gaat lekker op de tropische smaak van het blad van de ficus. Maak een olie met 1 liter neutraal smakende olie, een snuf zout en 10 vijgenbladeren en maal de boel in een krachtige blender (het recept vind je hier).

Is de olie eenmaal klaar, laat je vis er dan een paar minuutjes in marineren. Ontzettend lekker en bijzonder én het is natuurlijk een mysterieus ingrediënt waar je heel interessant mee kunt doen.

Ceviche van zeebaars voorgerecht kerst
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Culy Homemade: ceviche van zeebaars met cranberry, rode biet en steranijs

Vispakketjes met vijgenblad

Zoals hierboven gezegd: vis en vijgenblad zijn beste vrienden in de keuken. Marineer je vis en pak ‘m in in het groene blad. Hierna kun je de vis bereiden zoals je wilt. In een stoommandje, op de barbecue, in de pan; het is jouw feestje. Klaar om aan te vallen? Het vijgenblad hoef je niet op te eten. Het dient als warm, smaakvol jasje voor je hoofdingrediënt (de vis in dit geval) en houdt dat mals, sappig en lekker op smaak.

Serveertip: pak je vispakket alvast uit en leg het vijgenblad open op het bord. Leg daarna je vis in het midden van het blad, verkruimel er een paar nootjes, uitjes of ander lekkers over en het ziet er direct goddelijk uit. Ditzelfde kun je trouwens ook doen met feta of een andere standhoudende kaas!

Rijst met vijgenblad

Wil je jouw tropische diner helemaal afmaken, maar heb je wel eens zin in iets anders als limoen-, koriander- of kokosrijst? Rijst met vijgenblad is je nieuwe vondst. Kook de rijst in een pan met daarin een of twee bladeren van de ficus (maar net hoe sterk jij de rijst van smaak wilt hebben) en na het koken zal je rijst een milde smaak van het blad hebben. Super lekker én super makkelijk!

Zalm met gochujang en honing
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Culy Homemade: zalm met gochujang en honing, kokosrijst en baby paksoi

Roomijs met vijgenblad

IJsmakers opgelet! Ben jij net als wij op de Culy-redactie dol op zelf ijs maken met bijzondere smaken? Say no more. Roomijs met vijgenblad is super lekker, mild en heerlijk bij een stukkie spekkoek of deze knalgroene pandan panna cotta. Maak je go to roomijs en voeg daar wat afgekoeld vijgenblad-extract (supersterke vijgenbladthee) aan toe.

Picarones

Pica-wat? We kunnen ons voorstellen dat je bij deze naam denkt: dit gaat me de pet te boven. En we geven toe: picarones zijn een weekendproject voor de ervaren kok. Het zijn Peruaanse donuts met zoete aardappel, pompoen, een bups andere ingrediënten en vijgenblad. Door de pompoen en zoete aardappel te pureren en op smaak te brengen om ze daarna te frituren en te voorzien van een lekker suikerlaagje, krijg je een heerlijke zoet-zout combi. Het is even een werkje, maar dan heb je ook wat!

De beste start van je weekend 🥐

Iedere zaterdag het laatste culinaire nieuws, restaurant-tips en bijzondere ontdekkingen in je mailbox met Culy weekend!

Reageer op artikel:
Koken met vijgenbladeren: olie, vispakketjes en meer
Sluiten