Redactie
Redactie Dessertrecepten 28 dec 2013
Leestijd: 2 minuten

Culy Italia: kruidige vijgen uit de oven

Voor de Culy Italia rubriek schrijft Saskia Balmaekers, Italië-expert en blogger van Ciao Tutti, haar favoriete Italiaanse recepten, hotspots en tips.

‘Je kunt bij mij heel goed eten. Wat weer niet wil zeggen dat ik heel goed kan koken. Maar ik heb goeie spullen. Eerlijke spullen, Roba buona e genuina. Verse dingen. Ik rijd stad en land af voor de ingrediënten waar ik persoonlijk fiducie in heb,’ aldus Diane Lensink in De Dikke Vinazza.

Helaas overleed Diane nu ruim een jaar geleden, op 19 december 2012. Veel te jong, met nog zoveel plannen, voor zichzelf, voor Vinazza, haar aards paradijs. Gelukkig hebben we haar verhalen nog, en haar recepten. Want ondanks de bescheiden regels hierboven kon Diane meer dan goed koken.

Als eerbetoon aan haar maken we een dessert uit De Dikke Vinazza: fichi al forno, kruidige vijgen uit de oven. We zullen op Diane toosten, maar ook op haar culinaire erfenis, die we voor altijd koesteren in onze keuken. Salute!

Verwarm de oven voor op 220 ºC. Beboter een lage ovenschaal en leg hierin de gehalveerde vijgen op hun bolle kant, dicht tegen elkaar aan. Snijd het vanillestokje in de lengte dor en schraap het merg eruit. Bestrooi de vijgen met de vanille, nootmuskaat en kaneel.

Bak 15 minuten in de oven, verlaag de temperatuur tot 160 graden, bestrooi de vijgen met de suiker en laat in nog eens 15 minuten karamelliseren. Serveer met geklopte slagroom.

Variëren met vijgen? Diane geeft in haar boek ook het recept voor gekruide warme vijgen in rode wijn (hét Vinazza-dessert) en voor panna cotta met vijgen en port. Daarnaast biedt De Dikke Vinazza vermakelijke en smakelijke verhalen en een keur aan recepten waar je instant vrolijk van wordt. Grazie Diane!

Win! De Dikke Vinazza Van uitgeverij Novecento mogen we 3 exemplaren van De Dikke Vinazza weggeven. Kans maken? Vul dan voor 1 januari 2014 dit mail&winformulier in.

Van Saskia krijgen Culy-lezers wekelijks Italiaanse culinaire tips, van een nieuw koffieadresje in Rome tot het beste wijnbarretje van Venetië. Tussendoor kun je je dosis Italiaans op peil houden via Ciao Tutti. A presto!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.