Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 20 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

NELA in Amsterdam-Zuid is hét nieuwe restaurant waar iedereen het over heeft

We wanen op ons een A-locatie in het centrum van een wereldstad – zoiets als Londen – als we om ons heen kijken bij restaurant NELA. Maar daar bevinden we ons eigenlijk ook: middenin de bruisende Zuidas van Amsterdam, op de tweede verdieping van het opvallende gebouw Valley. De chefs en hun team staan in een grote open keuken met de sfeer van de Netflix-serie Chef’s Table, er brandt vuur op de achtergrond en het interieur is chique maar ingetogen. Alle zintuigen staan op scherp.

Live fire cooking bij NELA

Bij NELA staan twee internationale chefs aan het roer: Hari Shetty en Ori Geller. Zij werkten jarenlang voor toprestaurants als Nobu in Londen, Yafo-Tel Aviv (Tel Aviv) en Izakaya, The Duchess en Mr. Porter (Amsterdam).

De naam van het restaurant, NELA, betekent ‘puur’ in het sanskriet. Dat is het thema van zowel het menu, de manier van koken (op open vuur), het design van het interieur en de behandeling van de ingrediënten. Hari en Ori: “We hebben specifiek gekozen voor live fire cooking omdat bij dit vakmanschap de integriteit van de ingrediënten wordt gewaarborgd.”

Internationale chefs bij NELA
Bron: Jesaja Hizkia

Op het menu

Wat de chefs ook heel belangrijk vinden, is het verbinden van mensen, culturen en tradities. Er is gekozen voor shared dining, vanuit het oogpunt om iedereen zich welkom te laten voelen.

Er worden hier dus schalen aan elkaar doorgegeven met gerechten als steak tartare met langoustine (de bediening raadt ons aan om die op de lavash – grote stukken knapperig platbrood – te scheppen), artisjokken die op houtskool zijn gegrild met een hollandaise van wilde spinazie, en rauwe zeebaars met een gifgroene saus van waterkers en gepekelde biet.

Steak tartaar met langoustine bij NELA
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Opvallend is het gerecht van zeebaars met miso en yuzu, die is gegrild in het schutblad van een maiskolf – waarschijnlijk een eigentijdse knipoog naar de wereldberoemde black cod met misomarinade van Nobu.

Live fire cooking en zeebaars bij NELA
Bron: Jesaja Hizkia

Ons nagerecht – de tiramisu – wordt bereid door de twee vrouwelijke patissiers van NELA, waarvan één de vrouw is van chef Hari. Het wordt opgediend in een chique blikje met de naam van het restaurant, als een juweel versierd met koffiekaviaar en eetbaar bladzilver.

Tiramisu bij NELA
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Wijn, cocktails en dineren met zicht op de open keuken

Wil je iets bijpassends drinken bij die mooie gerechten, dan is er een uitgebreide wijnkaart met unieke wijnen van over de hele wereld. Tip: echte wijnliefhebbers kunnen ook een tafeltje claimen voor de indrukwekkende klimaatkast. In het hart van het restaurant bevindt zich daarnaast een cocktailbar-eiland, waar je ook plaats kunt nemen om te dineren.

Maar wij zouden toch het liefst kiezen voor die bruisende plek aan de chef’s counter, met blik op de indrukwekkende choreografie die de chefs en hun keukenteam uitvoeren…

Interieur NELA
Bron: Jesaja Hizkia

Valley

Restaurant NELA bevindt zich op de tweede verdieping van Valley: een duurzaam en innovatief gebouw met appartementen, winkels en horeca (Peter Lute opende er onlangs ook GREEN gastrobar) op de Zuidas. Onderin is een parkeergarage aanwezig. Het restaurant kun je zowel met de lift als de grote trap bereiken.

Het adres van restaurant NELA:

Beethovenstraat 515, 1083 HK Amsterdam.

NELA gaat op 25 augustus open voor het publiek. Reserveren bij NELA kan via de website. 

NELA in Valley
Bron: Jesaja Hizkia

 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.