Redactie
Redactie Recepten 14 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Tosti met brie, parmaham & vijg van Nigella Lawson

The queen of comfort food is back! Nigella Lawson heeft haar nieuwe boek gelanceerd: “Bij mij aan tafel”. Vol gerechten die ze at in haar jeugd, het eten dat ze bereidt voor vrienden en familie, kortom: gerechten die het best smaken wanneer je ze eet te midden van de mensen die je lief zijn. Wij mogen alvast een recept met je delen: 

Nigella: “Slapeloosheid heeft ook haar voordelen: de inspiratie voor deze sandwich kreeg ik in die anders verloren kleine uurtjes. Het was geografisch meer verantwoord geweest om als kaas taleggio, fontina of zelfs mozzarella te gebruiken, maar voor mij moet het brie zijn (hoe onelegant die er na verhitting ook uitziet).

Bij dit soort eten gaat het meer om het idee dan om het recept. Je kunt er niet echt hoeveelheden voor geven. Het hangt ervan af hoe groot je brood is (de sneetjes moeten vrij dik zijn, maar niet zo dik dat de warmte er niet door kan komen om de kaas te laten smelten), hoe groot de vijg, enzovoort.”

Zo maak je de tosti met brie, parmaham & vijg

Bestrijk de 2 sneetjes brood met de brie en maal er wat peper over.

Verwijder het steeltje van de vijg. Snijd de vijg aan de onderkant bij: gooi het plakje niet weg maar eet het lekker op. Snijd de vijg in plakjes en leg die op een van de sneetjes brood met brie; beleg het andere met parmaham en leg de sneetjes op elkaar.

Verhit de helft van de boter en de helft van de olie in een gietijzeren pan of een andere pan met antiaanbaklaag en dikke bodem waar de sandwich net in past. Wacht tot de boter schuimt en leg de sandwich dan in de pan. Bak het brood circa 3 minuten op matig tot laag vuur; druk af en toe met een grote spatel of iets dergelijks op het brood tot het aan de onderkant goudbruin is en de kaas licht begint uit te lopen. Zet het vuur uit als de boter dreigt te verbranden.

Voeg de resterende boter en olie toe en draai de sandwich met een spatel om. Bak op dezelfde manier de andere kant, hoewel 2 minuten aan deze kant wel voldoende moet zijn.

Schep de tosti met brie op een bord, snijd hem door en geniet van elke krokante, smeuïge, zoete en toch wat zoute hap.

tosti met brie van Nigella Lawson

Bij mij aan tafel van Nigella Lawson is nu te koop in de (digitale) boekwinkel voor € 34,99.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.