Vijgentaartje met hazelnoten van Rutger

Culy 1 sep 2016 Recepten

Op zijn bakblog RutgerBakt.nl deelt Rutger van den Broek zijn favoriete bakrecepten. Wij mogen elke maand een heerlijk recept van hem delen. Dit keer: een vijgentaartje met hazelnoten.

“Er zijn weer verse vijgen te krijgen! Heerlijk voor bij een kaasplankje, maar ook heel goed te gebruiken in een taartje.

In dit recept combineer ik de verse vijgen met een smeuïge hazelnootfrangipane en een knapperig zanddeeg. Super lekker bij de koffie of met een bolletje ijs erbij als dessert!”

Het recept

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed vooral niet te lang; zodra je een bal van het deeg kunt vormen is het goed. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal één uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een lage (quiche)vorm of bakring met een doorsnede van ongeveer twintig centimeter in met boter. Doe voor de vulling de gemalen hazelnoten, de boter, suiker, bloem en eieren in een kom en mix dit tot een egale massa.

Kneed het deeg nog kort door en rol dit vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van drie à vier millimeter dikte. Bekleed de bakvorm met het deeg en snijd de randen netjes af. Verdeel het hazelnootmengsel over de bode en strijk dit glad. Snijd de vijgen in kwarten en leg deze, met de snijkanten naar boven, op de hazelnootvulling.

Doe de boter en de honing in een steelpan en verwarm tot de boter is gesmolten en de honing is opgelost. Bestrijk de vijgen met de honingboter en bak de taart in 35-45 minuten goudbruin en gaar.

Druppel voor het serveren nog wat abrikozenjam over het vijgentaartje met hazelnoten.

Vijgentaartje met hazelnotenVijgentaartje met hazelnoten2

Foto’s: Erik Spronk

Voor het deeg

  • 130 gram bloem
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 30 gram hazelnoten, gemalen
  • 75 gram boter, op kamertemperatuur
  • ½ ei, losgeklopt
  • ¼ theelepel zout

Voor de vulling

  • 90 gram hazelnoten, gemalen
  • 90 gram boter, op kamertemperatuur
  • 90 gram suiker
  • 40 gram bloem
  • 2 eieren

Verder nodig

  • Boter, om in te vetten
  • 8-12 verse vijgen
  • 30 gram boter
  • 30 ml honing
  • 40 gram abrikozenjam
Reageer op artikel:
Vijgentaartje met hazelnoten van Rutger
Sluiten