Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 30 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Alles over Korean bbq: wat is het en waarom moet je dit gedaan hebben?

Je hebt barbecue en je hebt Korean bbq. Op het grillen na zijn er weinig overeenkomsten. Korean bbq is namelijk het beste samen te vatten als een explosie van smaak en textuur in combinatie met een bak gezelligheid: je grilt de boel namelijk zelf, waarbij je met z’n allen plaatsneemt rondom de barbecue. Maar wat is Korean bbq verder precies en waarom is dit er eentje die je af moet vinken op je to-eat lijst?

We kunnen geen reden bedenken waarom niet.

Alles over Korean bbq: wat is het en waarom moet je dit gedaan hebben?

Het mag inmiddels duidelijk zijn: Koreaans eten heeft de wereld veroverd en dat is niet voor niets: de smaken zijn verslavend lekker, de technieken vernieuwend (voor velen) en het is vaak ook nog eens hartstikke gezond. Dat geldt ook voor Koreaanse bbq. Ons advies: ga ervoor.

Over Korean bbq

Korean bbq wordt gekenmerkt door verschillende elementen die allen een onmisbare rol spelen. Zoals de – vaak ingebouwde – op gas of kolen verhitte barbecue in het midden van de tafel en het in verschillende sauzen-gemarineerde vlees (rund, varken of kip). Minstens zo belangrijk zijn de befaamde banchan (de bijgerechten), ssam (om de boel mee in te pakken) met bijbehorende garneringen, rijst én matching drankjes.

korean bbq vlees
Bron: Unsplash

Het vlees

Alleen over het vlees bij een Koreaanse bbq zouden we al eindeloos kunnen uitweiden. Kies voor je favoriet of probeer ‘s een combi van meerdere soorten. Hoewel een vegetarische bbq ook zeker mogelijk is door de vele componenten, neemt vlees bij de traditionele Korean bbq een prominente rol in. Dat gebeurt in de vorm van rund zoals bulgogi, galbi (short ribs, ook lekker in galbi-jjim), varkensvlees zoals de in gochujang-gemarineerde dwaeji bulgogi, of met kip zoals buldak: kippendijen gemarineerd in een spicy en zoete saus. Een gekarameliseerd effect dus.

Ssamjang

Cruciaal voor de Korean bbq is ssamjang: een soort vloeibaar goud als je het ons vraagt. Als umami een saus was, dan zou dit het moeten zijn. We schreven niet voor niets al eerder een artikel over wat ssamjang zo lekker maakt. Het mooie van de dikke saus is dat het lekker is op elk type vlees. De hoeveelheid saus hangt dan weer af van waar je het mee eet: hoe sterker de smaak van het gemarineerde vlees, hoe minder ssamjang.

Ssamjang
Bron: Unsplash

Ssam

Ssamjang smeer je dan weer op ssam: bladeren van sla en shiso. De bladeren geven een frisse wending aan de Korean BBQ en zorgen daarnaast ook voor het nodige eetgemak: je pakt het vlees, de ssamjang en enkele toppings naar keuze – zoals chilipepers of bosui – in het blad, om het vervolgens zonder enige moeite te verorberen.

Banchan

Door naar alweer een hoogtepunt: de bijgerechten, beter bekend als banchan. De Koreaanse keuken is koning in smaak én in fermenteren, verwacht van beiden dus een hoop terug te vinden. In sommige restaurants worden de bijgerechten al als voorgerecht geserveerd, waardoor je je direct al kan richten op smaakbommetjes als kimchi, gemarineerde groenten als spinazie, gedroogde ansjovis en natuurlijk rijst. Thuis aan de slag? Dan kun je veel van deze banchan kant-en-klaar bij de toko halen. Nog leuker is het natuurlijk om zelf een voorraad kimchi te maken.

Gochujang: Koreaanse chilipasta
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Drankjes bij een Korean BBQ

Wat zeker niet vergeten mag worden bij een Koreaanse bbq zijn de drankjes: een onderdeel waar ook volop te kiezen valt. Bier kan natuurlijk, want blust lekker en is goed voor de dorst. Maar probeer ook een soju of makgeolli: een alcoholische gefermenteerde drank op basis van rijst en water.

Alles over soju: de Koreaanse borrel die zo lekker wegdrinkt

Aan de Korean BBQ

Het leuks en minst tijdrovend is natuurlijk om aan te schuiven bij een van de Korean bbq-restaurants die Nederland rijk is. Zoals in Rotterdam, Utrecht, Groningen of Amsterdam. Maar hoe indrukwekkend is het wanneer je een groep vrienden of familie thuis uitnodigt voor een avondje rondom het vuur? Pak dan zeker deze eenvoudige barbecue-truc er even bij.

Trek gekregen? Maak ook eens deze Koreaanse gerechten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.